Provincie Noord-Holland

Provincie verkent alternatieven Schiphol 2040

12-11-2008

De provincie heeft 11 mogelijke toekomstbeelden onderzocht voor luchthaven Schiphol. In het rapport Lange Termijn Verkenningen Schiphol 2040 staan de varianten, van beperking van de luchthaven tot volledige verplaatsing, al dan niet naar een eiland in zee.

De provincie Noord-Holland heeft het rapport uitgebracht ter voorbereiding op de fundamentele keuzes die voor Schiphol voor de lange termijn gemaakt moeten worden. Gekeken is naar effecten op onder meer natuur, geluid, bereikbaarheid en ruimtelijke economie. Ook de investeringen zijn in beeld gebracht.
De komende maanden werkt de provincie, in dialoog met tal van experts, medeoverheden, luchtvaartpartijen en belangenorganisaties, aan een langetermijnvisie voor Schiphol. De visie moet in het voorjaar van 2009 gereed zijn.

Gedeputeerde Ton Hooijmaijers: Voor de concurrentiepositie van de Metropoolregio Amsterdam is het van groot belang rechtstreeks bereikbaar te zijn vanuit alle bestemmingen van de wereld. Een goed woon-, werk- en leefmilieu met beperkte overlast is daarvoor minstens zo belangrijk. Voor onze visie zijn we op zoek naar de best mogelijke balans tussen de positieve en negatieve effecten van de luchthaven. Door gebruik te maken van innovaties die er toch al aankomen, in de vorm van stillere motoren én in de vorm van omgevingsvriendelijker vliegen, moet het mogelijk zijn om selectieve groei en hinderbeperking samen te laten gaan.

Waar het advies van de Commissie Alders niet verder strekte dan tot 2020 en het huidige banenstelsel, gaan de Lange Termijn Verkenningen over de periode na 2020 en worden ook aanpassingen in het banenstelsel en zelfs de locatie niet uitgesloten.
De provincie gebruikt de uitkomsten uit de toekomstverkenningen en straks de toekomstvisie in de gesprekken met het Rijk. De toekomst van Schiphol en die van onze regio zijn immers nauw met elkaar verweven. De ontwikkeling van Schiphol grijpt diep in op de ruimtelijke inrichting waarvoor wij een primaire verantwoordelijkheid dragen, aldus Hooijmaijers.

Op 11 november vond de eerste presentatie van de langetermijnverkenningen plaats aan bestuurders van de Bestuurlijke Regie Schiphol en vertegenwoordigers van natuur- en milieuorganisaties, Kamer van Koophandel, bewonersorganisaties en luchtvaartpartijen. Tijdens die bijeenkomst is onder andere gesproken over resterende lacunes in kennis en inzicht die de komende maanden moeten worden ingevuld.

Nieuwsredactie

Lange Termijn Verkenning Schiphol