LIOF


25^e lening toegekend

Uniek project helpt Limburgse technostarters succesvol op weg

Op woensdag 12 november hebben Herman Vrehen, gedeputeerde Economische Zaken van de Provincie Limburg, en Jérôme Verhagen, algemeen directeur van de NV Industriebank LIOF, de 25^ste lening van het project Techstart toegekend aan ondernemer in spé Mike de Leeuw. Zijn bedrijf in oprichting, Branching Tree, is een spin-off van DSM. De vinding die hij gaat ontwikkelen en op de markt wil brengen betreft een nieuwe manier om medicijnen toe te dienen. Voordeel van dit innovatieve systeem, dat werkt via een ingespoten gel, is een meer constante afgifte en dus opname van het medicijn.

Via Techstart beoogt De Leeuw marktstudies uit te voeren om het ondernemersidee klaar te maken voor de eerste investeringsronde en de formele oprichting van het nieuwe bedrijf. De door Techstart verstrekte achtergestelde lening bedraagt EUR 30.000,-. Bij succes wordt de lening terugbetaald. Bij falen bestaat de mogelijkheid dat de lening wordt kwijtgescholden.

De uitreiking van de cheque vond plaats tijdens een rondetafelgesprek van de heren Vrehen en Verhagen met zeven Techstarters. De door de Techstarters opgedane ervaringen zullen gebruikt worden om de dienstverlening aan Techstarters, waar mogelijk, nog verder te verbeteren. "Het is enorm stimulerend om te zien dat er, juist ook in deze moeilijke tijden, ondernemers in spé het lef hebben om een nieuwe onderneming op te zetten. En het is geweldig te zien hoeveel goeie respons dit project in Limburg oplevert," aldus Herman Vrehen.

Het project Techstart heeft tot doel om in vier jaar tijd 48 leningen te verstrekken waarmee uiteindelijk 24 nieuwe kennisintensieve, technologisch georiënteerde bedrijven in Limburg op weg geholpen worden. Uiteindelijk moeten deze bedrijven in een periode van vijf tot tien jaar werkgelegenheid bieden aan 500 tot 1000 mensen en gezamenlijk goed zijn voor een omzet van EUR 75-150 miljoen per jaar. Twee jaar na de start van het project Techstart is al meer dan 50% van het aantal leningen voor veelbelovende projectideeën afgegeven. Ook zijn er al de eerste bedrijven die omzet genereren.

"Starters komen toch al moeilijk aan kapitaal. Met dit project kunnen we de starter zelfs al vóór de feitelijke start ondersteunen. Dat blijkt duidelijk in een behoefte te voorzien, maakt ondernemersideeën los en dromen waar", aldus Jérôme Verhagen. "Technologische starters in spé kunnen zich bij ons melden. In een vertrouwelijk omgeving kunnen we 'sparren' en brengen we ze zo nodig in contact met een netwerk van ervaren ondernemers en intermediairs".

Techstart wordt gefinancierd door het programma Technopartner van het ministerie van Economische Zaken, de Provincie Limburg, de partners in de stichting Hoogstarters Limburg, NV Industriebank LIOF en Chemelot. Inhoudelijk wordt het ondersteund door Stichting Hoogstarters Limburg, Océ en BiomedBooster. Het project werd onder regie van NV Industriebank LIOF opgesteld, LIOF verzorgt eveneens het projectmanagement.


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Meer Informatie:
NV Indfustriebank LIOF
Frans Ridderbeekx
T: +3143 3280280
E: FRidderbeekx@liof.nl