Vereniging Milieudefensie

Rijk moet mooie plannen herstructurering bedrijventerreinen uitvoeren

Rekenkamer vernietigend over rijksbeleid

Milieudefensie roept het rijk op de regie te nemen over de herstructurering en de aanleg van nieuwe terreinen stop te zetten. Herstructurering van bedrijventerreinen komt niet van de grond als het rijk zich blijft verschuilen achter vrijblijvende bestuurlijke afspraken met provincies en gemeenten. Dat zegt Milieudefensie in reactie op het vandaag verschenen rapport van de Algemene Rekenkamer. Het rapport van de Algemene Rekenkamer 'Herstructurering van bedrijventerreinen' is vernietigend over gevoerde bedrijventerreinenbeleid en benadrukt de urgentie van daadwerkelijke uitvoering van de rijksplannen. Volgens de Algemene Rekenkamer heeft het rijk zijn verantwoordelijkheid niet waargemaakt, want de veroudering van bedrijventerreinen is toegenomen waardoor de herstructureringsopgave groter in plaats van kleiner is geworden.

Klaas Breunissen, campagneleider ruimte en landschap van Milieudefensie: "Het kabinet mag het niet bij mooie woorden laten en moet toepassing van de SER-ladder en lagere behoefteramingen bij de lagere overheden afdwingen. Bovendien moet er een aanlegstop komen voor nieuwe bedrijventerreinen. Provincies leggen immers nog steeds veel meer bedrijventerreinen aan dan nodig is."

Volgens de Algemene Rekenkamer schort het vooral aan uitvoering van de plannen. Al jaren worden er plannen gemaakt, zonder dat dit resultaat heeft gehad. Milieudefensie vindt dat ook dit kabinet de regie uit handen geeft door de uitwerking van de plannen aan de provincies over te laten. Provincies houden zich onvoldoende aan afspraken voor zuinig ruimtegebruik en maken vaak te hoge behoefteramingen.

De herstructurering kost miljarden euro's. Het rijk heeft tot op heden slechts 400 miljoen euro vrij gemaakt voor het probleem. Volgens Milieudefensie is dat een druppel op de gloeiende plaat. In plaats van geld te investeren in nieuwe terreinen, moet het rijk veel meer geld uittrekken voor herstructurering.