D66

Duurzame energieproductie wettelijk verplichten

12 november 2008

De wereldwijde vraag naar energie stijgt bij ongewijzigd beleid ieder jaar met 1,6 procent en zal in 2030 45 procent hoger zijn dan in 2006. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) vandaag in de jaarlijkse World Energy Outlook. D66 meent dat overheden energieproducerende bedrijven juist nu moeten verplichten fors te investeren in alternatieve, schone energiebronnen. Dat kan via een wettelijke verplichting voor een minimum aandeel duurzame energieproductie.

Problemen voor milieu en economie

De financiële crisis en de stagnerende economische groei mogen geen redenen zijn om het klimaatbeleid naar de achtergrond te verschuiven, meent het IEA. De vraag naar olie en kolen zal blijven toenemen, vooral in landen als China en India. "80 procent van de energie zal - als we zo doorgaan - blijven komen van olie, gas en kolen", zo stelt D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham. "Met alle gevolgen van dien. Dat betekent dat het broeikaseffect doorzet en door de schaarste aan olie zal de prijs ervan exploderen. Dat is een probleem voor het milieu, maar ook voor de economische stabiliteit. "

Politiek moet z'n verantwoordelijkheid nemen

D66 meent dat de problemen ons dwingen over te gaan op het gebruik van duurzame energie. Die markt heeft echter wel leiding, spelregels en verplichtingen nodig, zo stelde fysicus en voormalig D66-leider Jan Terlouw afgelopen zaterdag op het congres van zijn partij. Daar stond het thema duurzaamheid centraal. Terlouw: "De politiek heeft de macht om regels te stellen en heeft de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de aardbol op de lange termijn. De Nederlandse regering moet de Europese Unie aansporen in deze richting te werken."

Van der Ham: "Een vastberaden en sturende hand van de overheid is van cruciaal belang. Stel forse minimumeisen voor duurzame energie en stel een plafond in voor fossiele brandstoffen. Dat kan de markt niet alleen. Daar moet de overheid een leidende rol in nemen."