Senternovem


12-11-2008 | Innovatieprogramma's op koers

"Het gaat goed met de innovatieprogramma's. We zijn er nog niet maar zijn een goede richting ingeslagen. We zetten met de sleutelgebieden en innovatieprogramma's in op waar we goed in zijn." Dit zei minister Maria van der Hoeven 30 oktober bij SenterNovem Den Haag tijdens de presentatie van de voortgangsrapportage van de innovatieprogramma's.

"We laten het initiatief en de verantwoordelijkheid bij het bedrijfsleven en de kennisinstellingen. Wij als overheid faciliteren en nemen belemmeringen weg in lasten en regelgeving." De minister stond in haar toespraak voor vertegenwoordigers van bedrijfsleven en kennisinstellingen stil bij de gevolgen van de financiële crisis voor het bedrijfsleven. "Door de crisis is het moeilijker of duurder krediet te verkrijgen. Om onze concurrentiepositie te versterken is het ook noodzakelijk over de grens samen te werken. Innovatie kent geen grenzen."

Vandaar dat de innovatieprogramma's allemaal internationale ambitie hebben. Ze hebben plannen gemaakt om buitenlandse partijen aan te laten haken. Dat zorgt voor werkgelegenheid trekt kenniswerkers aan en creëert afzetmarkten. "We moeten als magneet dienen voor buitenlandse bedrijven", vindt Willem Zwalve, directeur Innovatie bij SenterNovem. Dat is óók de kracht van de innovatieprogramma's. Hij doelt op de integrale aanpak. "Het gaat niet alleen om R&D en technologie, maar ook om samenwerking, onderwijs en menselijk kapitaal."

In 2007 is in totaal 189,7 miljoen euro geïnvesteerd in de innovatieprogramma's. Het ministerie van Economische Zaken droeg hier 79,2 miljoen euro aan bij. Volgens Hans Bakker, manager innovatieprogramma's, zijn er sinds de start van de innovatieprogramma's in 2006 1500 partijen bereikt en doen er 591 mee in projecten. "De netwerkfunctie is belangrijk: het gaat om contacten. Dat leidt tot ideeën, geeft inspiratie en resulteert in samenwerking. De innovatieprogramma's richten zich op het versterken van ecosystemen om de economie vooruit te helpen en maatschappelijke vraagstukken op te lossen."