Nieuw-Vlaamse Alliantie


Niet talmen met niet-benoeming drie burgemeesters (12/11/08)

De afgelopen dagen heeft de N-VA met verstomming akte genomen van de tweedracht in de schoot van de Vlaamse regering over de niet-benoeming van de 3 faciliteitenburgemeesters. Vlaams parlementslid Mark Demesmaeker wil dat minister Keulen woord houdt en ten laatste eind november overgaat tot de niet-benoeming van de drie burgemeesters. De Vlaamse regering mag niet toegeven aan de chantage van de Franstaligen.

Vorige week was bevoegd minister Keulen nog bijzonder duidelijk: nu alle adviezen binnen waren, zou hij voor het einde van de maand een beslissing nemen over de burgemeesters uit de faciliteitengemeenten Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem. En, voegde hij eraan toe, laat dit duidelijk zijn: van een benoeming kan geen sprake zijn.

Onenigheid troef in de Vlaamse regering

We dachten dat minister Keulen namens de Vlaamse regering sprak. Niets was minder waar. Groot was immers onze verbazing toen we minister-president Peeters in De Zevende Dag hoorden pleiten om met het dossier te wachten. Hij vroeg zich hardop af waarom er nu per se een tweede keer beslist zou moeten worden om de drie niet te benoemen. Ze zijn op dit moment niet benoemd. Ik begrijp de noodzaak niet. Hij liet verstaan dat Keulen vrijdag op de ministerraad zelf gevraagd had om met dit dossier te "wachten". Minister Keulen sprak dit daarna tegen in Terzake.

Vandaag werd de Vlaamse regering hierover grondig aan de tand gevoeld, ook door Vlaams volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker. Hij steunt de lijn die minister Keulen tot gisteren heeft uitgezet. Dit is een juridisch dossier. We mogen niet vervallen in politieke spelletjes. Door de timing (eind van deze maand) los te laten, geeft de Vlaamse regering de indruk dat over dit dossier nog gemarchandeerd kan worden.

Vandaag, in een interview met één van de drie kandidaat-burgemeesters in La Libre Belgique, laat Damien Thiéry, waarnemend burgemeester van Linkebeek, er geen misverstand over bestaan: Als we niet benoemd worden, wordt er niet meer gesproken over institutionele zaken tot aan de verkiezingen van juni 2009". Door uit te stellen geeft de Vlaamse regering toe aan deze chantage en dreigt de Vlaamse Rand de dupe te worden.

Voor de N-VA is er maar één conclusie: de 3 burgemeesters die de toepassing van de taalwetgeving aan hun laars lappen, kunnen niet benoemd worden. Vlaamse regering, waarom dan nog langer talmen?

Auteur:
Mark Demesmaeker
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be