Vereniging FME-CWM

In de bakken zitten geen geschikte werknemers voor industrie

Ruim 13.000 vacatures in technologische industrie

Zoetermeer, 12 november 2008 In de bakken van CWI, UWV en gemeenten zijn nauwelijks geschikte werknemers te vinden voor de technologische industrie. Van de 420.000 geregistreerde werkzoekenden zijn er slechts 2.850 mogelijk kandidaat voor de ruim 13.000 openstaande vacatures. Van de 53.000 voortijdig schoolverlaters zijn er slechts 940 inpasbaar in een technische functie. Ook de mogelijke participatie van Wajongers werd onderzocht. Van de 180.000 ingeschreven jonggehandicapten blijken er slechts 230 geschikt voor een baan in de technologische industrie. Dit wordt bevestigd door onderzoek van het ROA in Maastricht, dat in opdracht van FME, de vereniging van ondernemers in de technologische industrie, is uitgevoerd.

Om op korte termijn de openstaande vacatures te kunnen invullen, wil FME dat de grenzen van de Europese Unie worden opengesteld voor buitenlands talent. Op de middellange termijn moet worden ingezet op verbetering in de samenwerking tussen scholen en bedrijven en in een hogere kwaliteit van het beroepsonderwijs. Niet alleen de technologische industrie, maar de gehele Nederlandse samenleving heeft een groot probleem als we er niet snel in slagen het tekort aan goed gekwalificeerde technici te laten verdwijnen. De bakken van minister Donner bieden geen soelaas, aldus FME-voorzitter Jan Kamminga op het Jaarcongres van de vereniging.

FME heeft ook zelf onderzoek gedaan onder haar leden. Gevraagd is welk effect zij verwachten van de aangekondigde overheidsmaatregelen die de arbeidsparticipatie moeten verhogen. Ruim 86 procent van de respondenten beschouwt loonkostensubsidie tot maximaal de helft van het minimumloon niet als stimulans om langdurig werklozen of arbeidsongeschikten in dienst te nemen. Ruim 83 procent zegt dat een korting op ww- en wao-premies van 6.500 euro gedurende drie jaar geen invloed zal hebben op het besluit 50-plussers in dienst te nemen.

De fiscale maatregelen die ouderen moeten stimuleren langer door te werken worden wél positief beoordeeld. Ook ziet ruim 46 procent van de FME-leden heil in ondersteuning voor jonggehandicapten om aan het werk te gaan. Ruim de helft van de respondenten verwacht positieve effecten van een belastingvoordeel voor 62-plussers. Hoewel 49% denkt dat een hogere aow-uitkering voor 65-plussers die doorwerken geen effect zal hebben, verwacht 35% dat dit de arbeidsparticipatie wel zal verhogen.

Foto's FME Jaarcongres 2008
Foto's van Jan Kamminga en minister Donner van SZW zijn te downloaden vanaf deze site.