LLiNK

Rotterdam, 22 oktober 2009


-PERSBERICHT-
De Consuminderman

Sebastiaan Labrie en Froukje Jansen komen in actie voor een groenere wereld

De Consuminderman is het vernieuwende consumentenprogramma van LLiNK waarin Sebastiaan Labrie en Froukje Jansen hedendaags consumenten- en producentengedrag onder de loep nemen en in actie komen voor een groenere wereld.

In De Consuminderman worden iedere week 'groene' acties op poten gezet. De acties richten zich op een verscheidenheid van ecologische thema's en onderwerpen zoals voedselproductie, energiebesparing, alternatief energieverbruik, etc. Een groen knelpunt wordt gesignaleerd en uitgediept. Presentator Sebastiaan Labrie gaat vervolgens op zoek naar mogelijke alternatieven en oplossingen. Door middel van een gerichte actie probeert hij om een verandering teweeg te brengen. Een voorbeeld hiervan is het probleem van sluimerverbruik bij elektrische apparaten. Hoe zit dat eigenlijk? Is er sprake van verspilling? Is de schade hiervan voor het milieu werkelijk zo groot of is het een druppel op een gloeiende plaat?

Deurbel
Een voorbeeld van dergelijk sluimerverbruik is de stand-by stand van een elektrische deurbel. Dit apparaat staat 24 uur per dag, 7 dagen per week aan, terwijl het in feite nauwelijks gebruikt wordt. Als iedereen in Nederland zijn deurbel permanent zou uitzetten, dan zou dat op jaarbasis het gebruik van de stroom van een middelgrote gemeente schelen. Sebastiaan Labrie gaat in dit geval op zoek naar een alternatief voor deze deurbel en zet een actie op touw die er uiteindelijk toe moet leiden dat het verspillende energieverbruik bij deurbellen wordt gereduceerd.

Eco-mentaliteit
Verder wordt blootgelegd wat de 'eco-mentaliteit' van de gemiddelde Nederlander is. Op doortastende wijze onderzoekt De Consuminderman hoe er gereageerd op 'eco-asociaal' gedrag. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer we een acteur met een bijl het bos insturen om kerstbomen om te hakken? Slaat men acht op dit asociale gedrag en wordt onze acteur er op aangesproken of kan hij rustig zijn gang gaan? En wat gebeurt er wanneer voorbijgangers zelfs gevraagd worden om te helpen? Met de verborgen camera registreert De Consuminderman in hoeverre mensen zich aangesproken voelen om in te grijpen op het moment dat een ander het milieu vervuild of anderszins aantast.

Eco-ergernis
In de Consuminderman gaat Froukje elke aflevering langs bij een bekende Nederlander om te vragen wat zijn of haar grootste ergernis is op het vlak van ecologie en leefmilieu. Zijn het de files of geluidsoverlast van vliegtuigen waar de persoon in kwestie bloedlink om kan worden? Of illegaal dumpen van afval? Of onnodig gebruik van plastic tasjes in de supermarkt? En hoe zou dit bestreden kunnen worden? Froukje interviewt de BN'er en zal discussie voeren over de voorgestelde maatregelen.

De Consuminderman is vanaf 12 november om 21:15 uur op Nederland 3

LLiNK
LLiNK wil met haar programma's op radio, televisie, internet en met haar overige activiteiten zoveel mogelijk kijkers, luisteraars en leden informeren, inspireren en activeren om een bijdrage te leveren aan een duurzame, eerlijke en zorgzame wereld.


---


Noot voor de redactie,