Ingezonden persbericht



---

PERSBERICHT

De Belle van Zuylen:
Tegendraadse puber of vooruitstrevende dame?

Discussie op woensdag 12 november, 19.30 tot 21.30 uur

Sinds de gemeente Utrecht in 2005 de hoogbouwvisie vaststelde, geldt voor Leidsche Rijn 'the sky is the limit'. Ontwikkelaar Burgfonds maakte samen met de Architecten Cie. (Pi de Bruijn en Branimir Medi?) een plan voor een toren die 262 meter hoog moet worden: een primeur op eenzame hoogte in de Nederlandse hoogbouwgeschiedenis. De eerste reacties op de schetsen waren zowel kritisch als lovend. Zoals bij ieder buitengewoon plan - de Domtoren werd bij aanvang door criticus Geert Grote vergeleken met de Toren van Babel en diende volgens hem niet tot algemeen nut, slechts tot symbool van trots en verspilling - leidde ook de plannen voor De Belle tot veel discussie. Vorig jaar heeft de gemeente op basis van het haalbaarheidsonderzoek Belle van Zuylen besloten om de plannen verder uit te werken. Daarbij is ondermeer gewerkt aan de stedenbouwkundige inpassing, ontwerp en milieueffecten zoals windhinder. Wat betekent dat? Hoe komt de toren er uit te zien? Hoe staat de architectuur van het ontwerp in verhouding met de omgeving? En wat komt er allemaal in? Wat is de betekenis van zo'n toren voor onze stad en voor ons land?

Architectuurcentrum AORTA nodigt alle Utrechters uit en geïnteresseerden van buiten de stad uit om zich te laten informeren en inhoudelijk te discussiëren over dit grote project.

De Belle van Zuylen in Leidsche Rijn
De gemeente Utrecht werkt aan de ontwikkeling van een stadscentrum voor Leidsche Rijn: Leidsche Rijn Centrum. Dit gebied komt te liggen rondom de kruising van de overdekte rijksweg A2 en het spoortraject Utrecht - Den Haag, langs het Amsterdam-Rijnkanaal aan de westkant van Utrecht. Het grootste deel van Leidsche Rijn Centrum bevindt zich ten zuiden van de spoorlijn. Ten noorden van de spoorlijn bevindt zich het deelgebied Leidsche Rijn Centrum Noord. Voor dit deel is hoge stedelijke dichtheid het uitgangspunt. Het gezichtsbepalende gebouw moet de Belle van Zuylen worden. In het Masterplan Leidsche Rijn Centrum is beschreven dat de ambitie van de gemeente Utrecht gericht is op het realiseren van een levendig centrum waar de mix van wonen, werken, cultuur en winkelen elkaar versterken. Door een volledig scala aan voorzieningen is het Centrum niet alleen bedoeld voor inwoners van Leidsche Rijn, maar ook voor de rest van de bewoners van Utrecht en omgeving.

Discussie
De discussieavond wordt ingeleid door een korte animatiefilm over de toren, gevolgd door een presentatie van Branimir Medi? (Architekten Cie.).Het debat onder leiding van Fred Schoorl, (oud-directeur NIROV) richt zich op de consequenties rondom de planvorming van de Belle van Zuylen, de betekenis van de toren voor Utrecht en de wijde omgeving en de ambitie van de stad. Het panel bestaat ondermeer uit: Pieter Hoexum (filosoof), Arend Hilhorst (Stichting Hoogbouw en directeur KOW), Marcel Blom (Natuur en Milieufederatie) en Hans Stotijn (architect, actieve bewoner Leidsche Rijn). Op de eerste rij nemen plaats: Maisa Verwey (Burgfonds), Branimir Medi? (Architekten Cie.), Harrie Bosch (wethouder Ruimtelijke ordening) en Paul Gerretsen (vereniging Deltametropool). Datum: woensdag 12 november van 19.30 - 21.30 uur
Locatie: Instituto Cervantes, Domplein 3 te Utrecht. Toegang: E 5,00. Vrienden van Aorta, CJP en 65+ pas E 4,00 Aanmelden: reserveer via tours@aorta.nu of tel. 030-2321686.