Waterschap Veluwe




Lijsttrekkersdebat waterschapsverkiezingen in Harderwijk

`Tien lijsten nemen deel aan de waterschapsverkiezingen. Maar op welke lijst ga ik stemmen?' Voor een makkelijker antwoord op die vraag organiseert Waterschap Veluwe voorafgaand aan de verkiezingen een groot lijsttrekkersdebat in Theater Harderwijk aan de Stationslaan 26 in Harderwijk. Het debat vindt plaats op woensdag 12 november 20.00-22.00 uur en is vrij toegankelijk. In de foyer van het theater richten de deelnemende lijsten elk een informatiestand in. Met het debat richt het waterschap zich op alle kiezers aan de westkant van de Veluwe.

Wie en waarover
Negen van de tien lijsten nemen deel aan het debat. Dat zijn: Algemene Waterschapspartij, CDA, ChristenUnie, PvdA, SGP, Veluws Water, Vereniging Kleine Kernen Gelderland, VVD en Water Natuurlijk. Zij gaan onder andere in op vragen als wat mag de natuur in en om het water ons kosten, willen we recreatie op en langs het water bevorderen, hoe doorslaggevend zijn agrarische belangen, moeten landelijke partijen zich bemoeien met het waterschapsbestuur en is er ruimte voor kwijtschelding van waterschapslasten voor minder draagkrachtigen. Natuurlijk krijgen aanwezigen die zelf een vraag willen stellen daartoe de gelegenheid.

Blauw betalen voor welvaart
De aftrap voor het debat wordt gegeven door Ton Bade, auteur van het boek `Blauw betalen voor welvaart'. Dit boek becijfert de bijdragen die Waterschap Veluwe levert aan de regionale economie en rekent voor dat de huidige en toekomstige baten vele malen hoger liggen dan de belastingen die het jaarlijks kost. Zo onderbouwt het de boodschap dat de investeringen door het waterschap profijt opleveren voor de samenleving en aansluiten bij de eisen die bewoners tegenwoordig aan hun omgeving stellen. De vraag die hier uit voortvloeit is natuurlijk of waterschapsbelastingen dan eerder een lust dan een last zijn. De lijsttrekkers gaan er nader op in.