Gemeente Leeuwarden

Persuitnodiging

Leeuwarden, 11 november 2008

Leeuwarden doet proef met de MediaMoverbus

Op initiatief van de brede school Oud Oost en de gemeente Leeuwarden vindt in het Leeuwarder stadsdeel Oud Oost een proef plaats met de MediaMoverbus. De MediaMoverbus is een moderne versie van de bibliobus, en wordt verzorgd door Bibliotheek Midden-Fryslân.

In de periode tot en met eind december 2008 rijdt de MediaMoverbus langs alle scholen, kinderopvang, peuterspeelzalen en naschoolse opvang in de wijk. Hiermee wordt de nadrukkelijke wens van het stadsdeel Oud Oost voor een toegankelijke en laagdrempelige bibliotheekvoorziening in de wijk getoetst. Het doel van dit initiatief is het stimuleren van leesvaardigheid en leesplezier voor kinderen van 2 - 12 jaar. De nieuwe MediaMoverbus is niet te vergelijken met de oude bibliobus. Deze nieuwe bus is een zogenaamde doelgroepvoorziening. De inrichting is flexibel met bijvoorbeeld speciale kasten met jeugdboeken voor de standplaatsen bij scholen. In zeer korte tijd kan de bus worden aangepast aan iedere gewenste doelgroep.

Via de online verbinding met het internet zijn alle bibliotheekcatalogi en databanken te gebruiken. De uitleen- en inleverprocessen zijn geautomatiseerd en gebaseerd op zelfbediening. Deze technische mogelijkheden zijn slechts ondersteuning. De medewerker van de MediaMoverbus kan zich helemaal richten op het helpen van de klanten. Zoeken op internet naar een leuk boek is nog niet zo eenvoudig. Het aanleren van goede informatievaardigheden onder jongeren is daarom een belangrijk speerpunt van de proef. Bij een schoolhalte kan de medewerker bijvoorbeeld een leesprogramma uitvoeren met een groep kinderen, terwijl een anderen groep kinderen onder begeleiding van hun leraar boeken ruilt in de bus.

In de 60-tiger jaren van de vorige eeuw was Leeuwarden de eerste stad in Nederland die een bibliobus inzette als bibliotheekvoorziening in de wijken en dorpen. In de loop van de jaren '90 is daar een einde aangekomen door financiële redenen. Met de herintreding van de nieuwe variant van de Bibliobus, de MediaMoverbus, kan er op eigentijdse wijze worden gewerkt aan de stimulering van het leesplezier en het leren gebruiken van informatie onder jongeren.


---------

Uitnodiging voor de pers,