Gemeente Waddinxveen


Medio november gaan de controleurs hondenbelasting weer op pad

In Waddinxveen wordt voor het houden van één of meerdere honden belasting geheven. Uit een oogpunt van rechtsgelijkheid ziet de gemeente erop toe dat iedereen aan deze belastingplicht voldoet. Als u een hond aanschaft of verzorgt moet u hiervan aangifte doen. Het niet aangeven van een hond kan zowel verhoging van de aanslag, als een geldboete tot gevolg hebben.

Vanaf medio november gaan de controleurs hondenbelasting weer elke werkdag huis aan huis controleren of er één of meer honden in een pand aanwezig zijn. De controleur is in het bezit van een legitimatiebewijs waar u hem of haar naar kunt vragen. Aan de hand van een lijst kan de controleur nagaan of voor de hond belasting wordt betaald. Als dat niet het geval is, wordt een navorderingsbedrag opgelegd. Deze kan worden verhoogd met eenzelfde bedrag dat te weinig is betaald. Bovendien staat op het niet doen van aangifte een forse geldboete.

Ook wanneer iemand niet thuis is probeert de controleur te beoordelen of er op het betreffende adres een hond aanwezig is. Zo nodig komt de controleur later nog een keer terug. De controle is permanent van aard; jaarlijks wordt in Waddinxveen op willekeurige momenten gecontroleerd.
U kunt een hoge navordering en een boete voorkomen door uw hond vóór de controle aan te geven.

Snel een hond aangeven?
Dat kan op vier verschillende manieren. U hoeft er zelfs de deur niet voor uit.

* Elektronische aangifte met DigiD
Dit kan in onze webwinkel. Met uw DigiD is vervolgens elektronische aangifte van uw hond(en) mogelijk.
* Een aangifteformulier downloaden
Heeft u geen DigiD, dan kunt u het formulier downloaden en vervolgens invullen, printen en opsturen of afgeven / posten bij het gemeentehuis.

* Het aangifteformulier telefonisch aanvragen Dit kan via telefoonnummer 624500. Ook dan is het een kwestie van invullen en opsturen of afgeven/posten bij het gemeentehuis.
* Persoonlijke aangifte
U doet aangifte bij de Publieksbalie van het gemeentehuis.

Tarieven

Het tarief voor de hondenbelasting bedraagt voor het belastingjaar 2008 70,20 voor één hond. Een tweede hond kost ook 70,20, maar elke volgende hond wordt fors duurder. Voor een derde hond betaalt u het dubbele tarief 140,40.

Belastingplichtigen die één hond houden en in aanmerking komen voor kwijtschelding van de afvalstoffenheffing, komen tevens in aanmerking voor kwijtschelding hondenbelasting.