Gemeente Elburg


Verkeersbesluit
Parkeerverbod Clakenweg
nabij bibliotheek

Inleiding
Om niet meer te achterhalen redenen zijn bij de realisering van de bibliotheek te Elburg, gevestigd aan de Clakenweg 146, geen parkeerplaatsen t.b.v. bibliotheekbezoekers gerealiseerd ­anders dan een gehandicaptenparkeerplaats-. Bibliotheekbezoekers zouden gebruik moeten maken van de grote par- keerplaats t.b.v Het Huiken aan de Lange Wijden, en vervolgens via achterpaadjes ruim 100 m naar de bibliotheek moeten lopen. Dit blijkt in de praktijk niet te werken. Reden waarom deze bezoekers hun auto parkeren op de rijbaan van de Clakenweg, of in de doorgang naar het pleintje achter de woningen 148 t/m 152 ­alle in beheer en onderhoud bij de gemeente Elburg-. In beide gevallen hinderen zij de doorgang van het andere autoverkeer (met mogelijke verkeersveiligheidsgevolgen van dien) en het in- en uitrijden van de inritten van de woningen aan de Clakenweg. Bovendien wordt het uitzicht van de bewoners van de Clakenweg beperkt door auto's die geen relatie met deze woningen hebben. Derhalve is sprake van aantasting van de in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, sub 1a, 1c en 2b genoem- de belangen, en dienen maatregelen te worden genomen om deze belangen (beter) te waarborgen. Een voor de hand liggende maatregel zou zijn het instellen van een parkeerverbod aan weerszijden van de Clakenweg en in de doorgang naar het pleintje achter de woningen. Deze maatregel heeft echter als groot nadeel dat in het betreffende deel van de Clakenweg in het geheel geen openbare parkeergele- genheid meer beschikbaar is, noch voor de bibliotheekbezoekers, noch voor de bewoners en hun visite. Om die reden is door de grootst mogelijke meerderheid van de betreffende bewoners aan de gemeente verzocht een parkeerverbod in te stellen aan de zuidzijde van de Clakenweg, en aan beide zijden in de doorgang naar het pleintje, maar een parkeerverbod aan de noordzijde van de Clakenweg achterwege te laten. De gemeente is met de bewoners van oordeel dat daarmee optimaal met alle belangen reke- ning wordt gehouden.

Advies en inspraak
Het ontwerp-besluit is in het kader van artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer voorgelegd aan de politie. Deze heeft per mail d.d. .... laten weten ermee te kunnen in- stemmen.

Het ontwerp-besluit heeft van .... t/m ... voor een ieder ter inzage gelegen. In dezelfde periode zijn be- langhebbenden in de gelegenheid gesteld hierover zienswijzen in te dienen. Van deze mogelijkheid is geen gebruik gemaakt.

BESLUIT
Op grond van het voorgaande besluit de gemeente Elburg:


- een parkeerbod in te stellen aan de noordzijde van de Clakenweg ter hoogte van de huisnummers 138 t/m 144, en aan weerszijden in de doorgang naar het pleintje achter de huisnummers 148 t/m 152;

- dit kenbaar te maken door het plaatsen van gele onderbroken strepen, als bedoeld in lid 1e van artikel 24 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1994.

Dit besluit is in overeenstemming met artikel 12 van het BABW, met artikel 18 van de WVW, met het mandaatbesluit d.d. 12 juni 2007, en met het B&W-besluit 1 april 2008.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Elburg, Namens dezen,

A. Weelink
Hoofd afdeling Beheer