Crown Van Gelder Papierfabrieken

Persbericht

Velsen, 12 november 2008 (voorbeurs)

CVG VERWACHT RESULTAAT ROND BREAK-EVEN IN TWEEDE HALFJAAR 2008 (EXCL. INCIDENTELE POSTEN)
EERSTE CELSTOFPRIJSDALINGEN IN DRIE JAAR WORDEN TENIETGEDAAN DOOR STERKERE US DOLLAR
RESULTATEN VAN STRATEGISCHE HERIJKING ZULLEN BEGIN 2009 BEKEND WORDEN GEMAAKT

Gang van zaken

Resultaten
Crown Van Gelder (CVG) verwacht in het 2e halfjaar van 2008 een nettoresultaat (exclusief incidentele posten) rond break-even te realiseren. Dit is een lichte verbetering van het nettoresultaat ten opzichte van het 1e halfjaar van 2008 (van min EUR 0,4 miljoen). Dit ligt in lijn met de outlook die in juli is gepubliceerd.

Celstofprijzen
Bij de publicatie van de halfjaarcijfers over 2008 heeft CVG aangegeven dat de aanhoudende herstructurering van de Europese papierindustrie zou leiden tot een verdere verbetering in de verhouding tussen vraag en aanbod en dat de onderneming zou kunnen profiteren van de verbeterende marktomstandigheden door hogere verkoopprijzen. In de afgelopen maanden zijn de belangrijkste concurrenten doorgegaan met het uit de markt nemen van overtollige productiecapaciteit.
De effecten van de onrust op de financiële markten op de reële economie beginnen echter meer en meer zichtbaar te worden. De positieve invloed van de capaciteitsreducties is gedeeltelijk teniet gedaan door een lagere instroom van orders. In de Europese markt voor houtvrij ongestreken papier op rollen is het ordervolume tot en met oktober met 5% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Het sterke herstel van de US dollar sinds medio 2008 ondersteunt de exportpositie van de Europese papierindustrie en zou in de komende periode gedeeltelijk tegenwicht kunnen bieden aan het negatieve effect van een lagere Europese vraag naar papier. De ontwikkeling van de vraag naar producten van CVG voldoet aan de verwachtingen. Het totale afzet- en productieniveau zal naar verwachting in 2008 uitkomen op 215.000 á 220.000 ton. Dit is inclusief het effect van de revisie van de warmtekrachtcentrale (WKC) in december 2008, waardoor iets minder productiecapaciteit beschikbaar zal zijn. CVG is erin geslaagd om in het derde en vierde kwartaal de gemiddelde verkoopprijs licht te verhogen, echter op een lager niveau dan aanvankelijk was verwacht. In september 2008 is een door CVG gehuurde loods door brand verwoest. Een groot deel van de celstofvoorraad is hierdoor verloren gegaan en moest worden vervangen. De onderneming is erin geslaagd om de voorraad tijdig te vervangen waardoor de brand niet heeft geleid tot verstoring van het productieproces of leveringen van producten aan klanten. De onderneming is volledig verzekerd voor de ontstane schade. Celstof- en energieprijzen
Celstof is de belangrijkste grondstof voor de producten van CVG. Na drie jaren van voortdurende prijsstijgingen is er nu sprake van een daling van de celstofprijzen. Sinds medio 2008 is de prijs van de benchmark (langvezel) celstof NBSK met USD 140 per ton gedaald tot USD 760 per ton. De prijs van kortvezelcelstof, die van groter belang is voor CVG dan NBSK celstof, daalde met USD 120 per ton tot USD 720 per ton. Door de recente stijging van de US dollar ten opzichte van de euro is de kostenverlaging in euro s tot nu toe beperkt gebleven. Als gevolg van de vertraging van de economische groei wordt een verdere daling van de celstofprijzen verwacht.

2 - 2
Zoals eerder is aangekondigd, heeft de onderneming de energieprijzen voor 2008 en 2009 op een gunstig niveau vastgelegd, zelfs indien rekening wordt gehouden met de sterke daling van de energieprijzen sinds juli 2008. De onderneming heeft onlangs nieuwe raamovereenkomsten gesloten voor energie in de jaren 2010 en 2011. De prijzen voor gas en elektra dienen echter nog te worden gefixeerd.
Strategische herijking
In eerdere persberichten heeft CVG aangegeven dat in de tweede helft van 2008 de uitkomsten van de strategische herijking zouden worden gepubliceerd. De recente onrust op de financiële markten zullen hun weerslag hebben op de reële economie. De omvang daarvan is nog niet duidelijk. In de komende maanden moet een duidelijker beeld ontstaan over de mogelijke effecten op onder andere de vraag naar papier, de ontwikkeling van energie- en celstofprijzen en de invloed van de aangekondigde sluitingen van papierfabrieken in onze sector. De onderneming heeft daarom besloten om de strategische herijking begin 2009 af te ronden. De strategische herijking zal naar verwachting bij de bekendmaking van de jaarresultaten, in februari 2009, worden gepubliceerd. Incidentele posten
De onderneming zal naar verwachting eind 2008 nieuwe contractuele afspraken maken met de pensioenverzekeraar. Het is op dit moment niet duidelijk wat de eenmalige invloed zal zijn van deze nieuwe contractafspraken en van de aangekondigde strategische herijking op het financiële resultaat van CVG.
Op 13 februari 2009 (voorbeurs) zal Crown Van Gelder de jaarresultaten over 2008 publiceren.
Voor de officiële versie van deze publicatie wordt verwezen naar het Engelstalige persbericht.
Voor nadere informatie:
Henk van der Zwaag, CFO, tel. 0251 - 26 22 00.
Profiel:
Crown Van Gelder N.V. produceert en verkoopt hoogwaardige specialiteiten in de sector houtvrij ongestreken en lichtgestreken papier. De onderneming is gevestigd in Velsen (Nederland) en telt circa 290 medewerkers. De onderneming beschikt over twee papiermachines en tot de producten behoren papiersoorten voor handelsdrukwerk, enveloppen, direct mail, boeken en handleidingen, verpakkingsmaterialen en klantspecifieke front- en basispapieren, bijvoorbeeld voor zelfklevende materialen en thermo direct printen. Crown Van Gelder N.V. is genoteerd aan NYSE Euronext Amsterdam.