Ingezonden persbericht


Published: 08:00 12.11.2008 GMT+1 /HUGIN /Source: OncoMethylome Sciences /BXS: ONCOB /ISIN: BE0003844611

OncoMethylome Sciences verleent Qiagen licentie op zijn methylatietechnologieën voor het commercialiseren van epigenetische toepassingen voor wetenschappelijk onderzoek

Luik, België - 12 November, 2008, 08u00 MET - OncoMethylome Sciences (Euronext Brussels: ONCOB, Euronext Amsterdam: ONCOA) heeft vandaag aangekondigd dat het een wereldwijde, niet-exclusieve licentieovereenkomst heeft gesloten met QIAGEN (NASDAQ: QGEN; Frankfurt, Prime Standard: QIA). In het kader van deze overeenkomst heeft QIAGEN een licentie gekregen op bepaalde methylatietechnologieën van OncoMethylome voor gebruik in sommige van QIAGEN's toekomstige producten. Deze producten zullen ondermeer de EpiTect productlijn van Qiagen verruimen. De overeenkomst betreft in het bijzonder het gebruik van OncoMethylome's gepatenteerde methylatiespecifieke PCR (MSP) technologie, de meest breed gebruikte epigenetische technologie, voor toepassingen in wetenschappelijk onderzoek. In ruil voor de licentie ontvangt OncoMethylome een upfront betaling en zal het royalty's krijgen uit toekomstige verkoop van de producten die deze technologie gebruiken. Er werden geen nadere details in verband met de overeenkomst bekendgemaakt.

Herman Spolders, Chief Executive Officer van OncoMethylome Sciences verklaarde: "We zijn erg verheugd door deze overeenkomst met QIAGEN, de marktleider in technologieën voor assays en verwerking van stalen in moleculaire diagnostiek, toegepast testen en farmaceutisch en academisch onderzoek. De grote waarde van OncoMethylome's technologieën voor de markt van epigenetisch kankeronderzoek wordt hierdoor benadrukt. De overeenkomst zal leiden tot versneld onderzoek van methylatietoepassingen voor het vroeg opsporen en het individueel behandelen van kanker."

"Epigenetica is een onderzoeksdomein dat volop in beweging is op het vlak van life sciences en het is een belangrijke markt voor QIAGEN", aldus Achim Ribbe, Executive Director Corporate Business Development van QIAGEN. "Deze overeenkomst versterkt onze brede portefeuille van epigenetische oplossingen voor assays en verwerking van stalen, gaande van het staal tot het eindresultaat. MSP past perfect binnen onze EpiTect productlijn en stelt ons in staat verder wetenschappelijke vooruitgang te laten boeken bij de ontwikkeling van diagnostica en therapeutica voor kanker."

Om dit persbericht te downloaden als PDF, klik hier: Persbericht

Over Methylatie en Methylatiemerkers
Methylatie is een natuurlijk controlemechanisme dat de genexpressie in DNA regelt. Abnormale methylatie van bepaalde genen, zoals tumoronderdrukkende genen, kan de genexpressie stilleggen en wordt geassocieerd met de ontwikkeling van kanker. Genen waarvan de methylatie gelinkt is aan kanker worden methylatiemerkers genoemd. OncoMethylome bezit zijn eigen technologie die uiterst gevoelig is en in staat is om methylatiemerkers op te sporen en daardoor ook kanker, zelfs in vroege ontwikkelingsstadia van de ziekte.

Over OncoMethylome Sciences
OncoMethylome Sciences (Euronext Brussel: ONCOB; Euronext Amsterdam: ONCOA) is een bedrijf actief in moleculaire diagnostiek, dat genmethylatietests ontwikkelt om artsen te helpen bij de doeltreffende opsporing en behandeling van kanker. Meer specifiek zijn de tests van het bedrijf ontworpen om artsen te helpen bij (i) de nauwkeurige opsporing van kanker in een vroege ontwikkelingsfase, (ii) het voorspellen van de respons van de patiënt op de behandeling met geneesmiddelen en (iii) het voorspellen van de kans dat de kanker terugkeert.

OncoMethylome bezit een brede productontwikkelingspijplijn bestaande uit tien producten en een stevig palmares op het vlak van partnerships. Het bedrijf werkt samen met grote internationale onderzoekscentra voor moleculaire oncologie, zoals de Johns Hopkins University, en heeft een aantal commerciële en samenwerkingspartnerships met Veridex LLC, een bedrijf van Johnson & Johnson, Schering-Plough Corp., GlaxoSmithKline Biologicals, Abbott, Merck KgaA, de afdeling BioScience van Millipore Corporation en EXACT Sciences Corp. De producten van OncoMethylome zijn gebaseerd op de methylatietechnologie, een uitvinding van Johns Hopkins University (VS).

OncoMethylome werd opgericht in januari 2003 en heeft vestigingen in Luik en Leuven (België), in Durham (USA, NC) en in Amsterdam (Nederland).

Over QIAGEN
QIAGEN N.V., een Nederlandse holding, is wereldwijd de belangrijkse leverancier van technologieën voor assays en het verwerken van stalen. Technologieën voor het verwerken van stalen worden gebruikt om DNA, RNA en proteïnes uit biologische stalen zoals bloed of weefsel te isoleren en te bewerken. Assay technologieën worden gebruikt om dergelijke geïsoleerde biomolecules zichtbaar te maken. QIAGEN heeft meer dan 500 producten ontwikkeld voor assays en de verwerking van stalen en brengt deze op de markt samen met geautomatiseerde oplossingen voor dergelijke verbruiksartikelen. Het bedrijf levert zijn producten aan laboratoria voor moleculaire diagnostiek, onderzoekers in de academische wereld, farmaceutische en biotechbedrijven en klanten die zich bezig houden met toegepaste testen zoals forensisch onderzoek, testen op dieren of voedsel en farmaceutische procescontrole. QIAGEN's assay technologieën bevatten één van de breedste panels van moleculaire tests die wereldwijd beschikbaar zijn. Dit panel bevat de enige door de FDA goedgekeurde test voor het menselijke papillomavirus (HPV), de belangrijkste oorzaak van baarmoederhalskanker. QIAGEN stelt wereldwijd meer dan 2.800 mensen tewerk op meer dan 30 locaties. Verdere informative over QIAGEN kan u vinden op http://www.qiagen.com/.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Philip Devine
Tel. +32 479 505 885
ir@oncomethylome.com
www.oncomethylome.com