Gemeente Helmond


Drie mogelijke locaties nieuwe coffeeshop

Deze locaties zijn Beugelsplein 5, Noord Koninginnewal 46 en Molenstraat 96-98. Begin 2009 is duidelijk welke van deze drie het definitief wordt.

Het Helmondse college van burgemeester en wethouders heeft deze drie panden aangewezen als mogelijke locatie voor een eventuele tweede coffeeshop in de stad . Deze locatiekeuze, de procedure en de voorwaarden waar een nieuwe coffeeshop aan moet voldoen, zijn vastgelegd in een beleidsregel. Naar verwachting is begin volgend jaar bekend in welke van de drie panden een nieuwe coffeeshop gevestigd wordt.

Beleidsregel

In juli heeft de gemeenteraad besloten om het aantal coffeeshops in Helmond naar twee uit te breiden. Naar aanleiding van het raadsbesluit heeft het college vastgesteld welke locaties in aanmerking kunnen komen. Het te voeren beleid (voorwaarden, locaties en procedure) is nu vastgelegd in een officiële beleidsregel, waaraan vergunningaanvragen getoetst moeten worden. Deze is vanaf 11 november 2008 van kracht.

Plaatselijke voorwaarden

De drie betreffende panden voldoen aan onderstaande criteria uit de beleidsregel:
Een coffeeshop is alleen toegestaan in een pand met een horecabestemming.
De coffeeshop moet in het centrum liggen, maar het horecaconcentratiegebied is grotendeels uitgezonderd. Het centrum is het gebied dat begrensd wordt door de Zuid-Willemsvaart, de Kasteel Traverse, Zuidende, Binderseind, Noordende, Oostende, Julianabrug. De coffeeshop mag níet in de buurt liggen van scholen of andere instellingen waar veel jongeren komen.
De coffeeshop moet een goede verkeersontsluiting hebben. Zo moet er voldoende stallingruimte voor autos en fietsen zijn. Om concentratie te voorkomen mogen er geen coffeeshops in nabijheid van elkaar liggen. De enige huidige coffeeshop is gevestigd in de Wolfstraat.
Een goede sociale controle en controle door de overheid moeten mogelijk zijn. Het pand moet goed zichtbaar zijn van de openbare weg en dient een open uitstraling te hebben.

Algemene voorwaarden

Verder moet de bedrijfsvoering voldoen aan een aantal algemene voorwaarden uit het Nederlandse gedoogbeleid. Het gaat hier om de zogenaamde AHOJ-G-plus-verboden:
A: geen Affichering; coffeeshops mogen geen reclame maken voor hun handelswaar, anders dan een summiere aanduiding op het betreffende pand.
H. geen verkoop van Harddrugs; coffeeshops mogen geen harddrugs verkopen en/of voorhanden hebben.
O: geen Overlast; coffeeshops mogen geen overlast veroorzaken (onder overlast kan worden verstaan parkeeroverlast, geluidshinder, vervuiling en/of voor of nabij de coffeeshop rondhangende klanten). J: geen toegang en geen verkoop aan Jeugdigen; coffeeshops mogen geen bezoekers onder de 18 jaar toelaten.
G: geen verkoop Grote hoeveelheden; coffeeshops mogen niet meer dan 5 gram cannabis per transactie verkopen en niet meer dan 500 gram cannabis in voorraad hebben.
Plus: geen verkoop in combinatie met alcohol; coffeeshops mogen geen alcoholische dranken schenken (het plus-criterium).

Locatie en procedure

Op basis van bovenstaande voorwaarden komen de drie panden in aanmerking. De eigenaren zijn akkoord dat hun pand kan gaan dienen als toekomstige plek voor een coffeeshop. Op basis van de beleidsregel worden potentiële exploitanten in de gelegenheid gesteld een vergunning Overlastverordening horeca- en aanverwante bedrijven 2006 aan te vragen. De aanvraag en de aanvrager worden getoetst bij verschillende instanties, waaronder het ministerie van Justitie (antecedenten) en bureau BIBOB. De wet BIBOB (Bevordering Integriteitsbeoordeling door het Openbaar Bestuur) geeft gemeentes een instrument in handen om zich tegen het risico, dat zij ongewild criminele activiteiten faciliteren, te beschermen. De voorwaarden bieden de ruimte om een concrete locatie nader te beoordelen. De potentiële exploitant kan door het treffen van maatregelen aantonen voldoende oog te hebben voor het voorkomen en beperken van mogelijke overlast.

Definitief besluit

Op basis van de totale informatie die de gemeente heeft én een eigen nadere beoordeling door de burgemeester, zal bepaald worden op welke locatie een coffeeshop wordt toegelaten. De behandeling van een aanvraag duurt minimaal 3 maanden. Naar verwachting zal dus begin volgend jaar meer bekend zijn over de vestiging van een tweede coffeeshop in Helmond.