Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 12 november 2008

Toename onbeschermde seks bij jonge homo- en biseksuele mannen

Onderzoeksresultaten Schorer Monitor 2008

Meer jonge homo- en biseksuele mannen hebben onbeschermde anale seks in vergelijking met vorig jaar. Mannen hebben in de context van drugs, darkrooms en internetdating vaker onbeschermde anale seks dan andere mannen die seks hebben met mannen. Dit zijn de hoofdconclusies uit Schorer Monitor 2008, een jaarlijks online onderzoek van Universiteit Maastricht en Schorer. Daarin beantwoorden mannen die seks hebben met mannen vragen over hun seksleven. Dit jaar namen 5.700 mannen deel, vorig jaar waren dat er 3.700. De uitkomsten staan vanaf vandaag op www.schorer.nl/monitor.

( Minder vaak condoomgebruik jonge mannen met losse partners

37% van de jonge homo- en biseksuele mannen (
( In specifieke situaties hebben mannen vaak onbeschermde seks

Zijn drugsgebruik, darkroombezoek en internetdating in het spel, dan heeft 70 à 80% van de homo- en biseksuele mannen met hiv wel eens onbeschermde anale seks met losse partners. Bij mannen zonder hiv of met een onbekende hiv-status in diezelfde omstandigheden heeft circa 40% wel eens onbeschermde anale seks met losse partners. Zonder drugs, darkrooms en internet hebben beide groepen mannen in circa 20% van de gevallen niet altijd beschermde anale seks met losse partners.

( Meer hiv-testen, nog weinig jaarlijkse herhaling

Steeds meer homo- en biseksuele mannen zijn ooit getest op hiv (66% t.o.v. 63% in 2007) en meer mannen (39%) deden hun laatste hiv-test in het voorafgaande jaar (2006: 30%, 2007: 32%).

( Aantal soa stabiel maar hoog

Net als in 2007 had 10% van de deelnemers een soa (2006: 14%). Bij de mannen met hiv had 31% een soa (2006: 42%, 2007: 32%).

'Consequent testen op soa en hiv als onderdeel van een gezonde lifestyle. Daar willen we heen. Dan kunnen we tijdig behandelen en verdere verspreiding tegengaan', aldus Ferdinand Strijthagen, directeur Schorer.

( Groei van het aantal tegen hepatitis B gevaccineerde mannen

Het percentage volledig tegen hepatitis B gevaccineerde mannen steeg naar 48% (2006: 38%, 2007: 45%). De campagne met gratis vaccinaties voor homo- en biseksuele mannen werpt vruchten af.

(Preventie)activiteiten naar aanleiding van de onderzoeksresultaten

In samenwerking met reguliere organisaties in de gezondheidszorg neemt Schorer initiatieven naar aanleiding van de uitkomsten van Schorer Monitor 2008.


- Voor jonge homo- en biseksuele mannen komen in 2009 interventies over gezonde seks beschikbaar die qua inhoud en bereik aansluiten bij hun specifieke situatie zoals leeftijd en de mate van acceptatie van hun homogevoelens.


- Interventies voor mannen met losse partners die onbeschermde anale seks hebben, worden meer gericht op 'hoog risicocontexten' zoals drugsgebruik bij seks, seks in darkrooms en internetdating.


- Mannen met hiv zullen indringender worden geïnformeerd over (de risico's op en consequenties van) specifieke soa voor henzelf en hun sekspartners.


- De campagne met gratis hepatitis B-vaccinaties voor homo- en biseksuele mannen moet onverminderd worden voortgezet.


- Inspanningen blijven nodig om mannen die seks hebben met mannen te bewegen tot regelmatig testen op hiv (jaarlijks) en soa (halfjaarlijks). Toegewerkt wordt naar een situatie waarin regelmatig testen een vast onderdeel is geworden van een gezond seksleven.

Het grootste deel vrijt veilig. De rest gaan we heel gericht benaderen.

(Ferdinand Strijthagen, directeur Schorer)

Publieksevenement SchorerNu!

Op 21 november organiseert Schorer het publieksevenement SchorerNu! in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. In de lezingen en discussies ligt de focus onder meer op jonge mannen.

Relevante links

www.schorer.nl/monitor

http://www.b-a-man.nl: gratis vaccinaties tegen hepatitis B

www.MANtotMAN.nl: voor een gezond seksleven

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht