Onderwijsbond CNV


Nieuws

11 november 2008

Van der Hoeven steekt 1,5 miljoen in ambachtscholen

Categorie: Voortgezet onderwijs

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) stelt 1,5 miljoen euro beschikbaar om het bedrijfsleven te betrekken bij de moderne ambachtscholen, ook wel vmbo-vakcolleges geheten. Dat heeft het ministerie dinsdag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in Amsterdam, waar nieuwe sponsoren voor de scholen werden gepresenteerd.

De bedoeling is ook om technisch georiënteerde bedrijven die nu kampen met groeiende tekorten aan goed geschoold personeel, meer bij de vakcolleges te betrekken in de 'Stichting Vrienden van de Vakcolleges'. Het technische onderwijs moet namelijk meer gaan aansluiten bij de praktijk.

Hans de Boer, oud-voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, was vorig jaar mede-initiatiefnemer van de moderne ambachtscholen. Meer praktijkgerichte opleidingen met zogenoemde leerwerkbanen moeten volgens hem jongeren die anders dreigen uit te vallen, aan een diploma en baan helpen.

Toen De Boer in opdracht van het vorige kabinet de hoge jeugdwerkloosheid aanpakte, constateerde hij dat jongeren te weinig kiezen voor een degelijk vak. In plaats van een opleiding in bijvoorbeeld de techniek gaat ,,een veelvoud voor sportopleidingen, communicatiestudies en andere modieuze fratsen''. Juist deze jongeren krijgen het volgens De Boer moeilijk op de arbeidsmarkt in economische slechte tijden, die nu weer dreigen.

Vorig jaar was het plan om in 2012 of 2013 65 vakcolleges te hebben opgericht. Wegens de dreigende economische recessie wordt het plan versneld ingevoerd en moet het al in 2010 gereed zijn. Inmiddels zijn er dertien vakcolleges en waren aan het begin van dit schooljaar zeker duizend leerlingen ingeschreven.

---