Onderwijsbond CNV


Nieuws

11 november 2008

Convenantsafspraken goed uitgewerkt in CAO-PO 2009.

Categorie: cao primair onderwijs, De CAO, Algemeen nieuws

CNV Onderwijs is heel tevreden over het onderhandelaarsakkoord waarin de afspraken uit het Convenant `Leerkracht van Nederland' zijn uitgewerkt voor de cao primair onderwijs 2009 (de CAO-PO 2009). Deze cao zal gaan gelden van 1 januari 2009 tot 1 januari 2010.

CNV Onderwijs en de andere bonden hebben met de Werkgeversvereniging in het primair onderwijs (WvPO) de afspraken en intenties uit het Convenant, met daar bovenop zelfs nog een verbetering voor de AB adjunct-directeuren, op een goede manier vastgelegd in cao-teksten.

Looptijd
De CAO-PO 2009 treedt in werking op 1 januari 2009 en loopt tot en met 31 december 2009.

Afspraken uit het Convenant `Leerkracht van Nederland' De afspraken die in het Convenant `Leerkracht van Nederland' zijn gemaakt voor het primair onderwijs moesten nog worden `vertaald' en nader uitgewerkt in de CAO-PO. Dat heeft CNV Onderwijs met de andere bonden en de Werkgeversvereniging in het primair onderwijs (WvPO) nu gerealiseerd. Per 1 januari 2009 zal overigens de WvPO worden opgeheven en zal de PO-raad van start gaan. De PO-raad is vanaf die datum de onderhandelingspartner aan werkgeverszijde in het CAO-PO overleg.

Functiemix
In de cao-tekst is opgenomen dat uiterlijk op 1 augustus 2014 in het basisonderwijs de volgende functiemix op bestuursniveau moet bestaan: 58% LA-functies, 40% LB-functies en 2% LC-functies. Dit wordt tussen 1 augustus 2010 en 1 augustus 2014 ingevoerd. Dit gebeurt in 5 stappen, waarbij voor het basisonderwijs per 1 augustus van de genoemde jaren het aantal LB-functies geldt van:

2010: 8% waarvan op brinnummerniveau 6%
2011: 16% waarvan op brinnummerniveau 12%
2012: 24% waarvan op brinnummerniveau 18%
2013: 32% waarvan op brinnummerniveau 24%
2014: 40% waarvan op brinnummerniveau 30%

Voor het speciaal (basis)onderwijs geldt dat uiterlijk op 1 augustus 2014 de functiemix op bestuursniveau moet zijn: 86% LB-functies en 14% LC-functies. Per 1 augustus van de genoemde jaren geldt het aantal LC-functies van:

2010: 3%
2011: 6%
2012: 8%
2013: 11%
2014: 14%

Om in aanmerking te komen voor zo'n hogere functie dient de leraar te voldoen aan de kenmerken behorende bij fuwa po en de voorbeeldfuncties, zoals die door de cao-partners zijn vastgesteld. Deze zijn, nadat ze officieel zijn gecertificeerd en de CAO-PO 2009 van kracht is, te vinden op onze site: www.cnvo.nl

Wanneer een werkgever wil afwijken van deze voorbeeldfuncties in het kader van de functiemix dient in de beschrijving in ieder geval te zijn opgenomen:

* een werk- en denkniveau HBO+ door: relevante cursussen, master-classes, HBO-masters of een EVC-bewijs (erkennen van verworven competenties) afgegeven door een gecertificeerde aanbieder; in aansluiting op de Kwaliteitsagenda PO onder andere op de deelgebieden rekenen en taal, zorg en achterstand;
* (mede)verantwoordelijkheid dragen voor de ontwikkeling van, het uitdragen van en verdedigen van onderwijskundig beleid;
* het signaleren en analyseren van behoeften tot vernieuwing van het onderwijs en hiervoor concepten aanleveren.

Informatieverstrekking
De PO-raad zal vanaf 2010 jaarlijks vóór 1 augustus informatie verstrekken aan de werknemersorganisaties over de bereikte resultaten van de functiemix: gerealiseerde percentages LA-fte's, LB-fte's en LC-fte's op sector-, bestuurs- en brinnummerniveau, zodat controle en bijsturing hierop mogelijk is.
Dit zal ook gebeuren door het Ministerie van OCW op de Cfi-site, waarop alle resultaten openbaar zullen worden gepubliceerd, waardoor signalering en bijsturing mogelijk is.

Definitie leraar
De functiemix is van toepassing op de leraar. Hiervoor is in de CAO-PO 2009 een definitie van leraar voor deze functiemix opgenomen. Deze functiemix is van toepassing op de leraar, die voldoet aan de eisen van de WPO/WEC en de Wet BIO, die pedagogische en didactische verantwoording draagt voor een groep en die voor de helft of meer van de 930 lesuren per schooljaar (deeltijders naar rato) lesgeeft.

Schaal-uitloopbedrag
Het schaal-uitloopbedrag krijgen leraren toegekend als ze op het maximum van schaal LA komen in het basisonderwijs en op het maximum van schaal LB in het speciaal (basis)onderwijs en een eenmalige beoordeling van `niet-onvoldoende functioneren' hebben gehad. In een uitgebreid artikel in de CAO-PO 2009 is zowel de toekenning van het schaal-uitloopbedrag (de eerste toekenningen zijn op 1 januari 2009) als het moment van beoordeling daarvóór geregeld.

Als de werkgever de leraar niet vóór het vereiste moment heeft beoordeeld, krijgt de leraar het schaal-uitloopbedrag automatisch.

Is de leraar afwezig door ziekte of zwangerschap, dan vindt de beoordeling plaats nadat de werknemer de werkzaamheden weer heeft hervat.

Bij een beoordeling van `onvoldoende functioneren', waardoor het schaal-uitloopbedrag niet wordt toegekend, vindt op een later tijdstip opnieuw een beoordeling plaats.

Ontstaat er onverhoopt toch een conflict tussen de werkgever en een werknemer over het niet toekennen van het schaal-uitloopbedrag, dan is dat voor beroep vatbaar bij de Commissie van Beroep. Hiervoor is een beroepsgrond toegevoegd aan de beroepsgronden van de Commissie van Beroep.

Toelage directeur
Geheel conform het Convenant is nu vastgelegd in de CAO-PO 2009 dat de directeur die als enige directeur werkzaamheden verricht aan één instelling/school en bezoldigd wordt volgens een van de schalen DA t/m DC+, met ingang van 1 januari 2009 een toelage van 275 euro bruto per maand ontvangt (deeltijders naar rato).

Als er sprake is van een instelling/school met een meerhoofdige schoolleiding of één directeur op meerdere instellingen, dan voert de werkgever op bestuursniveau overleg met de P(G)MR over de inzet van de beschikbare middelen.

Daarbij maakt de P(G)MR afspraken over de hoogte van de toelage en ook of er naast de directeur andere leidinggevenden in aanmerking komen voor een toelage en de hoogte daarvan. Voorwaarde is dat tenminste de beschikbare convenantsmiddelen voor deze toelage hiervoor worden ingezet.

Adjunct-directeuren
In de CAO-PO 2009 is vastgelegd dat per 1 augustus 2010 de salarisschaal AA vervalt en dat de betrokken adjunct-directeuren worden ingepast in salarisschaal AB. In de cao wordt een schema opgenomen met de exacte inpassing van schaal AA naar schaal AB op 1 augustus 2010.

Om `scheefgroei' tussen lerarensalarisschalen met een schaal-uitloopbedrag en de salarisschaal AB voor adjunct-directeuren te voorkomen, is nu ook vastgelegd - dit is een nieuwe afspraak bovenop het Convenant - dat op 1 januari 2009 het maximum van salarisschaal AB met 61 euro wordt verhoogd.

Salarisschalen leraren
De salarisschalen voor leraren worden verkort van 18 tot 15 stappen. Per 1 januari 2009 vindt de verkorting van 18 naar 17 stappen plaats, per 1 januari 2010 van 17 naar 16 stappen en per 1 januari 2011 van 16 naar 15 stappen. De salarisschalen in de CAO-PO 2009 zullen op deze en de andere gemaakte afspraken uit het Convenant (vervallen schaal AA en verhogen schaal AB) worden aangepast.

Uitwerkingen vóór 1 januari 2010
In het Convenant waren nog een tweetal onderwerpen afgesproken die voor de toekomstige CAO-PO 2010 moeten worden uitgewerkt. Dit betreft het levensfasebewust personeelsbeleid en de professionele ruimte.

Voor het levensfasebewust personeelsbeleid is nu overeengekomen dat sociale partners vóór 1 januari 2010 een regeling voor de sector PO overeen zullen komen, die bijdraagt aan de doelstelling om oudere medewerkers langer voor het arbeidsproces te behouden, die stimuleert dat zij beschikbaar zijn voor het arbeidsproces voor een arbeidstijd en taken die passen bij hun belastbaarheid en waar ouderen- en jongerenbeleid integraal deel van uitmaken. Daarbij geldt de voorwaarde dat de huidige budgetten in dit kader het uitgangspunt vormen, waarbij recht wordt gedaan aan de solidariteit tussen jong en oud.

Voor de professionele ruimte is afgesproken om het wettelijke kader uit te werken in een professioneel statuut. Hierbij komt in ieder geval aan de orde het professioneel handelen van de leraar in relatie tot bestuur en management en de wijze waarop daarover het overleg in de instelling/school kan worden georganiseerd.

Overige afspraken CAO-PO 2009
Medewerker brede school
CNV Onderwijs en de andere bonden hebben met de WvPO/PO-raad afgesproken om vóór 1 januari 2010 afspraken te maken voor de functie medewerker brede school. Partijen willen een passend arbeidsvoorwaardenpakket in de CAO-PO 2010 voor werknemers die in dienst zijn bij een onderwijswerkgever als medewerker brede school en tevens uit hoofde van die functie werkzaamheden verrichten buiten de onderwijssector PO.

Arbocatalogus PO
Door de sociale partners is een Arbocatalogus voor het primair onderwijs ontwikkeld, die te vinden is (nadat de CAO-PO 2009 van kracht is) op de site van CNV Onderwijs en de andere organisaties. Deze arbocatalogus is van toepassing op de sector PO.

Beroepsgronden
Aangezien het voorkomt dat werknemers tegen hun wil - én in strijd met de CAO-PO - worden geconfronteerd met een vermindering van de betrekkingsomvang (vaak veroorzaakt door een - niet-toegestane - vermindering van de werktijdfactor), is in de CAO-PO 2009 opgenomen dat dit voor beroep vatbaar is. Hiertegen kan men dus beroep instellen bij de Commissie van Beroep.

Tevens is het niet toekennen van het schaal-uitloopbedrag voor beroep vatbaar (zie ook onder `schaal-uitloopbedrag').

Sluitende aanpak
In de CAO-PO 2009 wordt een verwijzing gemaakt naar de `sluitende aanpak', zoals die voor het PO wordt uitgevoerd door het Participatiefonds.

Dit betreft een regeling en vroegtijdige signalering voor ontslagen onderwijspersoneel vanwege arbeidsongeschiktheid uit het primair onderwijs. De (gewezen) werknemer heeft hierbij recht op preadvies en op een intensief re-integratietraject en/of loonkostensubsidie, indien hij voldoet aan de voorwaarden. Deze regeling was reeds door sociale partners met de Minister van OCW (in de huidige Centrale CAO-PO 2007-2009) overeengekomen en is nu officieel onderdeel van de CAO-PO 2009.

Vergoeding registratiekosten directeuren
De afspraak die reeds in het Convenant Professionalisering was gemaakt over de vergoeding door de werkgever van de registratiekosten van directeuren, die feitelijk belast zijn met de dagelijkse gang van zaken op school en daar de feitelijke organisatorische leiding hebben (de registerdirecteur), is nu ook in de CAO-PO 2009 opgenomen. Dit is dus de effectuering van een reeds eerder gemaakte afspraak.

Positie directeuren in de CAO-PO 2010
In de preambule van de CAO-PO 2009 wordt opgenomen dat sociale partners gedurende de looptijd van de CAO-PO 2009 nader overleg gaan voeren over de positie van directeuren in de CAO-PO, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen directiefuncties op instellingsniveau en bovenschools niveau. Per categorie wordt bekeken in hoeverre bepaalde artikelen uit de cao aanpassing behoeven of niet van toepassing zijn. Ook zal overleg plaatsvinden over een beloningsleidraad voor bestuurders.

Ook voor je collega's
Heb je collega's in de school die nog geen lid zijn van CNV Onderwijs dan kun je ze, bijvoorbeeld via deze en voorgaande nieuwsbrieven, informeren en wijzen op het belang en het voordeel van het lidmaatschap. Leden kunnen namelijk meepraten en meebeslissen. De steun en kritische inbreng van onze leden is zeer belangrijk voor CNV Onderwijs.

Ga naar Word lid op de homepage!

Redactie:
Anja Bartholomeus, beleidsmedewerker
Michel Rog, voorzitter CNV Onderwijs

Afspraken CAO PO 2009 (In Pdf)

---