Gemeente Sittard-Geleen


157_2008

PERSBERICHT

Reclamebelasting voor versterking centra Sittard en Geleen

Sittard-Geleen, 11 november 2009 - Het college van B W van Sittard-Geleen gaat de gemeenteraad vragen om reclamebelasting in te voeren in de centra van Sittard en Geleen. De opbrengst van de reclamebelasting wordt gebruikt om het centrummanagement in Sittard en in Geleen te financieren.

,,Als gemeente gaan we volgend jaar 250.000 euro betalen aan centrummanagement. Via de reclamebelasting betalen de ondernemers zelf ook mee,' legt wethouder Pieter Meekels (economie) uit. ,,Want de ondernemers én de gemeente hebben beiden baat bij florerende stadscentra.

Het centrummanagement gaat zich richten op profilering en promotie van de centra, het aanpakken van leegstand en branchering, kwaliteitsverbetering van de openbare ruimte, verbeteren van de veiligheid, en bereikbaarheid-parkeren-distributie. Er komt één centrummanager, die voor beide centra gaat werken.

Wettelijk zijn procedures vastgesteld die gevolgd moeten worden voordat reclamebelasting kan worden ingevoerd. Zo moet er een stemming worden gehouden onder de betrokken ondernemers. Die is eind oktober gehouden en heeft uitgewezen dat in Sittard 61 procent van de stemmen voor invoering van reclamebelasting is en in Geleen 68 procent. In Sittard stemde 43 procent van de betrokken ondernemers, in Geleen was het opkomstpercentage 57 procent. In beide gevallen veel meer dan de voorgeschreven 25 procent.

Alle ondernemers in de centra betalen mee aan de reclamebelasting. De hoogte van de reclamebelasting is afhankelijk van het aantal vierkante meters reclame die een ondernemer heeft. Vrijgesteld zijn ondernemers die geen reclame voeren of met alleen naambordjes en reclame uitingen tot een gezamenlijke oppervlakte van 0,1 vierkante meter. Van 0,1 tot een 0,5 m2 is de belasting 450 euro, tussen 0,5 en 10 m2 moet 495 euro worden betaald. Is het reclameoppervlak tussen de 10 en 30 m2, dan bedraagt de belasting 550 euro en boven de dertig vierkante meter reclame moet 695 euro betaald worden. Naar schatting zal in totaal ongeveer vier ton per jaar worden geïnd.

De gemeenteraad van Sittard-Geleen heeft de invoering van reclamebelasting op de agenda staan van zijn vergadering van 17 december.


---




Gemeente Sittard-Geleen