Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Week 46, 12 november 2008

Stemexamen doen via internet

Vanaf morgen zijn er in ons land verkiezingen en mogen we weer gaan stemmen. Deze keer voor de waterschappen. Maar wat weten we eigenlijk van deze oudste bestuurslaag van Nederland? Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), bekend van de StemWijzer, heeft een nieuwe website www.stemexamen.nl ontwikkeld om je algemene kennis over politiek te testen.

Op de website worden kennisvragen gesteld over onderwerpen die betrekking hebben op de verkiezingen van dat moment. De eerste versie van www.stemexamen.nl gaat dan ook over de waterschapsverkiezingen met vragen als: Hoe kan ik stemmen? Waar kan ik stemmen? Wie bestuurt het waterschap? Welke belasting betaal je aan het waterschap?

Het examen bestaat uit 15 meerkeuzevragen. Bij ieder goed antwoord krijgt je vier punten. Bij een eindscore van 32 punten of lager wordt een herexamen aangeboden. Dit herexamen telt 10 meerkeuzevragen, waarvan er tenminste zes goed moeten zijn om alsnog te slagen. Ook is er voor beide examens een tijdslimiet ingebouwd. Tot slot kan iedereen die slaagt een certificaat downloaden en uitprinten als bewijs dat het examen met goed gevolg is afgesloten.

Volgens Nel van Dijk, directeur van het IPP, is het nog steeds slecht gesteld met de algemene politieke kennis onder kiezers. "Als je gaat stemmen voor de waterschappen moet je er toch iets meer van weten dan dat deze verkiezingen om de vier jaar worden gehouden. Als mensen met vakantie gaan, bereiden ze zich vaak beter voor dan als ze naar de stembus mogen".

De website blijft ook na de waterschapsverkiezingen online, waarbij de vragen regelmatig worden aangepast aan de actualiteit. Het volgende stemexamen zal gaan over het Europees Parlement, waarvoor volgend jaar juni verkiezingen worden gehouden.

Stemmen voor de waterschappen kan van 13 tot en met 25 november.