Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 12 november 2008

AMERSFOORT WISSELT KENNIS UIT MET ANDERE EUROPESE GROEISTEDEN

Amersfoort was begin deze week gaststad voor het Growth Cities Network. Op maandag 10 en dinsdag 11 november ontving zij vertegenwoordigers uit groeisteden uit Zweden, Slovenië, Hongarije en Letland. De vertegenwoordigers van de vijf steden wisselden informatie en ervaring uit over hun economisch beleid. Centraal stond het thema innovatie en creatieve economie. De deelnemers kregen ook een rondleiding langs Amersfoortse projecten die bij dit thema aansluiten, zoals de wagenwerkplaats en het oliemolenkwartier.

Het Growth Cities Netwerk (GCN) is opgericht om gemeenten die, net als Amersfoort, een snelle ontwikkeling doormaken met elkaar in contact te brengen. Doel is om kennis en ervaring met elkaar te delen en om het internationale netwerk van elke aangesloten stad verder uit te breiden. Er zijn nu vijf steden bij het GCN aangesloten uit evenzoveel landen. De Zweedse gemeente Solna, initiatiefnemer van het netwerk, heeft contact met steden uit nog enkele andere landen. Mogelijk leidt dit tot een verdere uitbreiding van het netwerk.

De deelnemers komen twee keer per jaar bijeen, telkens is een van de deelnemende steden gaststad. Het GCN heeft in eerste instantie een looptijd van drie jaar. Na die periode wordt bekeken of er aanknopingspunten zijn voor een verder samenwerking met één of meerdere van de netwerkdeelnemers. De gemeente Amersfoort hoopt dat door deelname aan dit netwerk ook de ondernemers uit de diverse steden met elkaar in contact komen. En dat zo ook op andere terreinen kennis en ervaring wordt uitgewisseld. De Kamer van Koophandel is daarom ook bij een deel van het programma aanwezig geweest om te bespreken op welke manier het growth cities network iets voor ondernemers uit stad en regio kan betekenen.

Meer dan 25 jaar geleden werd Amersfoort tot groeistad uitgeroepen. In die tijd is het aantal woningen, inwoners en bedrijven in de stad fors toegenomen en de groei blijft aanhouden. In 2016 zullen er hier ongeveer 160.000 mensen wonen. Een dergelijke groeispurt heeft invloed op diverse terreinen. Niet alleen het aantal woningen neemt toe, maar ook het aantal kantorenlocaties, scholen, winkels, sportvelden etc. Het openbaar vervoer verandert en het besturen van een groeiende stad vergt aanpassingen. Het is goed om te horen hoe andere steden met deze ontwikkelingen omgaan.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort