Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

12 november 2008

De Stichting van de Nederlandse Visserij staandwantvisserij op tong start certificeringsproces voor MSC eco-label

De Nederlandse staandwantvisserij op Noordzeetong van de Stichting van de Nederlandse Visserij (SNV) heeft het proces voor Marine Stewardship Council (1) certificering in gang gezet. Als dit traject succesvol wordt doorlopen, en ook de traceerbaarheid in de rest van de keten is gewaarborgd, mag de tong uit deze visserij het MSC eco-label voeren. Visproducten met het blauwe MSC logo zijn afkomstig uit visserijen die door onafhankelijke certificeerders als duurzaam en goed beheerd worden beoordeling. De SNV heeft namens 38 vissers opdracht gegeven voor de beoordeling.

De staandwantvisserij op tong vindt in de Nederlandse kustwateren plaats. Het visseizoen loopt van maart tot oktober wanneer de grotere tongen zich richting kust verplaatsen. De visserij wordt door 60, veelal kleinere schepen, uitgevoerd. Ongeveer tweederde van de vangsten van deze visserij bestaat uit Noordzeetong. De jaarlijkse vangst is gemiddeld 200 ton tong.

Derk Jan Berends zegt namens de SNV: "De Nederlandse staandwantvisserij op tong is een duurzame visserij. Dat willen de vissers natuurlijk graag zo houden. MSC kan hen daarbij helpen. De grootste uitdaging voor de komende maanden is het opstellen van een beheerplan in overleg met belanghebbenden (stakeholders). De gemeentes Den Haag en Velsen hebben de vissers al morele en financiële steun toegezegd voor hun initiatief. Ook andere maatschappelijke organisaties zijn bereid om de vissers te steunen in hun streven naar duurzaamheid. Dat geeft vertrouwen in de toekomst".

Rupert Howes, Chief Executive van MSC zegt: "Eerder dit jaar heeft de Nederlandse kottervloot een historisch maatschappelijk contract getekend met het Wereldnatuurfonds, Stichting de Noordzee en de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hierin is opgenomen dat alle Noordzeevisserijen per 2012 in het MSC programma zijn gebracht. Ik ben zeer verheugd dat nu de eerste van deze visserijen, de staandwantvisserij op tong, het certificeringstraject instapt. Ik kijk uit naar het moment dat ook de andere Nederlandse Noordzeevisserijen deze stap voorwaarts maken als onderdeel van hun commitment aan duurzame visserij".

De beoordeling zal worden uitgevoerd door de onafhankelijke certificeerder Food Certification International.

Einde