Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 12 november 2008

Uitbreiding grote zaal Theater De Vest

Gisteren sprak het College van B&W zich uit voor een ingrijpende verbouwing van de grote zaal van Theater De Vest. Hiermee neemt het college de lijn over van de raadscommissie Samenlevingszaken, die eerder in juni een voorkeur uitsprak voor verbouwing van Theater De Vest in plaats van nieuwbouw. Door de uitbreiding van de grote zaal neemt de zaalcapaciteit toe met 300 stoelen tot 924 stoelen. Daarnaast wordt het toneel dusdanig vergroot dat ook grote theaterproducties naar Alkmaar kunnen blijven komen.

Binnen de contouren van de huidige zaal wordt een balkon gerealiseerd. Ook de indeling van de zaal wordt ingrijpend herzien om na de verbouwing te voldoen aan de hedendaagse normen voor klimaatbeheersing, zichtlijnen, beenruimte e.d. De selectie van een architect zal plaatsvinden door een Europese aanbesteding. In een dergelijke selectie worden vooraf selectiecriteria bepaald aan de hand waarvan een voorselectie wordt gemaakt. De architect zal onder andere aanpassingen moeten voorstellen die de uitstraling van het gebouw aan de buitenzijde verbeteren ten opzichte van de huidige situatie. De verbouwing zal in 2012 van start gaan. De REAAL-zaal blijft gedurende de werkzaamheden in gebruik. Theater De Vest zal tijdens de verbouwingsperiode in die zaal intensiever programmeren dan gebruikelijk. Het theater gaat daarnaast onderzoeken of het mogelijk is de programmering van de Grote Zaal op andere locaties voor te zetten.

Schaalvergroting in de theaterwereld
Deze werkzaamheden zijn nodig omdat de ontwikkelingen in de theaterwereld een schaalvergroting tot gevolg hebben gehad. De grote zaal van Theater De Vest is in de huidige verhoudingen een middenzaal geworden. Hierdoor brokkelt het aanbod dat in het verleden naar Alkmaar kwam langzaam af. Directeur Peter Blaauboer: "Artiesten die in voorgaande jaren steevast naar Alkmaar kwamen voor een voorstelling, kiezen er nu vaak voor om in de grotere zalen op te treden elders in het land. Daar komt nog bij dat populaire producties in Alkmaar vaak razendsnel zijn uitverkocht door de grote belangstelling".

Financiering
Op grond van voorlopige ramingen wordt de investering geschat op 19,6 miljoen euro tegen de prijspeil van 2008. Dit bedrag wordt voornamelijk gefinancierd door de inzet van de opgebouwde reserve van Theater De Vest en de bijdragen van derden in de vorm van sponsorovereenkomsten. Daarnaast wordt de investering gedekt door de hogere stoelenaantallen en het verhuur van de extra ruimte.

Op 9 december doet de commissie Samenlevingszaken uitspraak over de voorgestelde plannen voor capaciteitsuitbreiding.