Gemeente Heerenveen


---


---

Persbericht vierde avond werkbijeenkomsten

Op woensdag 12 november 2008 heeft er in het OSG Heerenveen de vierde en laatste werkbijeenkomst plaatsgevonden, die in het teken stond van het locatiebesluit van Het Poortje in Heerenveen. Op 19 grote affiches konden de aanwezigen kennis nemen van het verloop van het proces rondom de werkbijeenkomsten. Ook nu was er ruimte om een mening te geven over het proces of opmerkingen te maken. Veel gebruik is hiervan niet gemaakt, de meeste aandacht deze avond ging uit naar de ludieke Âsnert-actieÂvan de actiegroep Heerenveen Noordoost.

De opkomst was met een kleine twintig buurtbewoners aan de lage kant. Toch was er ook op deze avond ruimte voor zowel positieve als kritische opmerkingen. Zo merkte een buurtbewoner aan het begin van de avond op het niet eens te zijn met de rapportage van de eerdere avonden. Ook twijfelde men aan het aantal van 30 aanwezigen dat werd genoemd. Om helder te maken hoeveel echte buurtbewoners er waren, staken de medewerkers en andere niet-wijkbewoners hun handen op. In de gesprekken die aan de statafeltjes werd gevoerd, viel vooral de sympathie op voor Het Poortje: voor deze jongeren moet plaats zijn in Heerenveen. Buiten het OSG was het gezellig: de snert ging er goed in. De actiegroep wilde daarmee aangeven dat het "snert" is wanneer Het Poortje een vestiging krijgt in Heerenveen. Doordat de actievoerders zich buiten ophielden, bleef deze avond voorbehouden aan een groep mensen die in alle rust met elkaar in gesprek waren. Wat volgde was vooral een discussie over het gevoerde proces van de vier werkbijeenkomsten en over de houding van buurtbewoners, die zich onbereikbaar zouden opstellen. Zo kon het gebeuren dat er op het laatste affiche uiteindelijk slechts één briefje (een post-it memo) hing met de woorden "mijn steun hebben jullie". Na deze avond worden de bevindingen aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders. De gemeenteraad zal vervolgens deze informatie, dus ook de gedragenheid in de wijk, meewegen in haar besluit.
Wijkmanager Marc Jense die de avonden begeleidde, kijkt terug op een geslaagd proces: "Iedereen heeft het woord kunnen krijgen en een mening kenbaar kunnen maken. Indien men hier geen gebruik van wilde maken, nou dat is ook een goed recht."


---