JTW veroordeelt komst Khatami naar Nederland


Khatami niet welkom in Nederland

ROTTERDAM, 20081105 -- De Iraanse jongerenorganisatie in Nederland, de Jongeren Toekomstige Wereldverbeteraars, veroordeelt ten zeerste de komst van Seyyed Mohammad Khatami, voormalig dictator van Iran, naar Nederland op 12 november.

Het publieke lokale radiostation van Rotterdam, Megastad FM, meldde vorige week op haar website dat Mohammad Khatami van 12 tot 14 november een conferentie in Rotterdam zal bijwonen. Inmiddels zijn er meer dan 50 reacties geplaatst op Megastad FM van Iraniërs en Nederlanders die zich boos maken over de aanwezigheid van Khatami in deze conferentie.

Achtergrondinformatie

Khatami werd van 1997 tot 2005, door de geestelijke leider, aangesteld als de president van de mullah's. Tijdens zijn bewind werden tienduizenden Iraniërs gefolterd en opgesloten in de gevangenissen, honderden werden geëxecuteerd. Het waren voornamelijk studenten, vrouwen en minderheden die het slachtoffer werden van zijn onderdrukkende beleid.

Tijdens de studentenopstand in 1999 kwamen duizenden Iraanse studenten in opstand tegen de onderdrukking waarmee zij in hun land werden geconfronteerd. Tezamen trokken zij vanuit hun universiteiten door de straten van Teheran. Khatami besloot met harde hand de opstanden de kop in te drukken, duizenden studenten werden willekeurig gearresteerd en opgesloten.

Onder het bewind van Khatami werden ook vrouwen gestenigd. Er was geen plek voor andersdenkenden, zij werden gearresteerd, gefolterd en uiteindelijk geëxecuteerd. Dit gebeurde in een aantal gevallen in het openbaar. Protesten werden niet gepermitteerd.

Khatami speelde tevens ook een rol tijdens de massamoorden van 1988 waarbij in minder dan één maand tijd meer dan 30.000 aanhangers van een Iraanse oppositiegroep werden geëxecuteerd.

Veroordeling

De Iraanse jongerenorganisatie in Nederland, de Jongeren Toekomstige Wereldverbeteraars (JTW), veroordeelt de komst van Khatami naar Nederland.

Hoe is het mogelijk dat Khatami, een misdadiger waar het bloed van tienduizenden Iraniërs aan de handen kleeft, wordt uitgenodigd en toegestaan in een democratische rechtstaat als Nederland?

Het uitnodigen van Khatami geeft een verkeerd signaal af aan de rest van de wereld. Deze uitnodiging betekent een goedkeuring voor de misdaden die onder zijn bewind zijn begaan. Hiermee negeert men de wil van het Iraanse volk voor vrijheid en democratie.

De Iraanse jongerenorganisatie roept de organisatoren van deze conferentie op om de uitnodiging van Khatami af te zeggen. JTW roept tevens ook de Nederlandse burgers en de Iraanse gemeenschap in Nederland op om de komst van Khatami tegen te gaan.





JTW