Socialistische Partij


Opheldering over gemeentelijke subsidie aan ISH nodig

10-11-2008 * De SP heeft opheldering gevraagd over de onduidelijke financiële situatie van theaterinstituut ISH. Deze instantie ontvangt flinke subsidies van de gemeente, maar lijkt hier niet verantwoord mee om te kunnen gaan. Voor de SP is dit aanleiding om opheldering te eisen van de wethouder om aan de hand daarvan te bekijken in hoeverre verdere subsidies aan ISH nog te verantwoorden zijn. Stichting ISH verzorgt in Nieuw-West onder andere theaterproducties, waarbij allerlei nieuwe disciplines als streetdance, skaten, videogames of rap tot voorstellingen leiden. Ook is ISH een opleidingsinstituut voor deze nieuwe vormen van theater. Begin 2008 heeft het theaterinstituut nog een aanvullende subsidie ontvangen van
1,1 miljoen euro, omdat er in 2007 een tekort van 800.000 euro was ontstaan. Ook uit de westelijke stadsdelen is een miljoen euro gegeven voor een periode van vier jaar. Verder heeft woningcorporatie Ymere een huurkorting van 250.000 euro gegeven.

Rond de financiële situatie van Stichting ISH is grote onduidelijkheid ontstaan. Ondanks de enorme hoeveelheid subsidie heeft de stichting vorige week surséance van betaling aangevraagd. Via schriftelijke vragen heeft SP-fractievoorzitter Remine Alberts verantwoordelijk wethouder Carolien Gehrels om opheldering gevraagd."Het heeft er alle schijn van dat de verantwoordelijken voor deze stichting niet met geld kunnen omgaan. Ik vraag me dan ook af of de gemeente daarmee moet doorgaan," aldus Alberts.