Socialistische Partij

dinsdag 11 november 2008

800 miljoen bezuininging op AWBZ betekent al snel twee miljoen voor Alkmaar



Het kabinet gaat 800.000.000,00 euro bezuinigen op de AWBZ. Dat zijn bezuinigingen op de zorg aan gehandicapten, aan mensen met geestelijke beperkingen, aan ouderen, mensen die langdurig lijden aan een psychiatrische aandoening en mensen met een thuiszorgindicatie. De fractie wil precies weten wat dit voor Alkmaar betekent en gaat voorstellen doen om de klap binnen onze stad op te vangen.

Valse keuze tussen AWBZ en WMO
Tijdens de begrotingsbehandelingen gaf wethouder van Veen al aan hij hiervoor geld gaat inzetten dat is overgebleven uit het WMO budget van 2007 en 2008. Dat lijkt aardig. WMO afhankelijken klinkt minder urgent als AWBZ afhankelijken. De werkelijkheid is anders. Mensen die op dit moment tussen de wal en schip vallen omdat ze niet voor zich zelf kunnen zorgen, maar er nog steeds niet ernstig genoeg aan toe zijn dat ze recht hebben op professionele zorg, zijn afhankelijk van WMO gefinancierde huishoudelijke verzorging (alfazorg). Projecten die in vroeg stadium zorgen dat jongeren niet ontsporen vallen ook onder het WMO budget.

Zorg aan jongeren is zorg dragen voor de toekomst De WMO betaalt ook aan zorg voor kinderen en jongeren die of te weinig aandacht krijgen of juist met normale aandacht niet toekomen. Het CDA is de partij van verantwoordelijkheid terugleggen bij de ouders en de gemeenschap waar deze ouders toe behoren. De wereld waar het gezin de hoeksteen van de samenleving is. Dat is een samenleving waar we individuele keuzevrijheid voor eigen levensstijlen ontkennen en waar we de minder aantrekkelijke en uiterste randjes vanaf hebben gesneden. De risicogroepen zitten in die randjes. Daar bezuinigt het CDA nu op. De SP noemt dit wegkijken van de minder aantrekkelijke werkelijkheid Het gelukkige gezin koste wat kost als voorbeeld centraal stellen, is een ontkenning van problematische een ouder gezinnen, cultureel ontspoorde jongeren, individualisering onder jongeren waar ouders en scholen geen grip meer op hebben en ontkenning van de prikkelende werking van internet, televisie en andere media, waardoor jongeren zich losweken van onze samenleving. Huiskamerprojecten als in de Rekere, Parkhof en het buurtvaderproject in Overdie zijn van die typische projecten die gmeentelijke ondersteuning nodig hebben.

Sociaal isolement
De vraag naar huishoudelijke verzorging is teruggelopen. We zouden kunnen stellen dat het ontmoedigingsbeleid heeft gewerkt. Wie zijn er ontmoedigd? Dat zijn de mensen die niet het vermogen hebben om voor hun belangen op te komen en verder niemand kennen die dat op juiste wijze voor hen doet. Door niet actief de ze mensen op te zoeken en hen daardoor niet de mogelijkheden van de minst intensieve vorm van zorg aan te bieden, de huishoudelijke verzorging, worden mensen veroordeeld tot sociaal isolement. Deze mensen dreigen nu de dupe te worden van de valse uitruil tussen de uitgeklede AWBZ en de onvoldoende ingezette WMO.