Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 22 oktober 2008

CUTTING EDGE INDIA IN HET LLOYD HOTEL

AMSTERDAM INDIA FESTIVAL

12 TM 30 NOVEMBER 2008

In het Amsterdam India Festival brengt de Culturele Ambassade een aantal prominente producties en persoonlijkheden uit de Indiase underground cultuur onder de aandacht. In de dagelijkse Mumbai Direct Salon ontvangt Laxmi Narayan Tripathi festivalgasten. In de tentoonstelling India Innings is experimentele Indiase film te zien en werk van kunstenaar Bose Krischnamachari. De theatervoorstelling Call cutta in a Box is een internationale festivalhit, en wordt in Lloyd Hotel gespeeld in twee hotelkamers. Gezamenlijk geeft deze bijdrage aan het Amsterdam India Festival een beeld van de cutting edge, stedelijke cultuur in India.

Laxmi Narayan Tripathi

De 'Koningin' en de Prins in de Mumbai Direct Salon Met een ensemble van tien hijra- dansers en musici houdt Laxmi Narayan Tripathi in Lloyd Hotel dagelijks de Mumbai Direct Salon. Het ensemble geeft optredens, Laxmi ontvangt festivalgasten. Zij is bekend als de 'koningin' van de hijra -scene in Mumbai, de tegelijkertijd vereerde en verguisde gemeenschap van travestieten en transseksuelen. Op haar jonge leeftijd (ze is 26), beschikt Laxmi al over uitstekende internationale connecties op het gebied van de HIV/AIDS voorlichting en bestrijding, en is zij een geziene spreekster in fora en op festivals en bijeenkomsten over de hele wereld. Tegelijk met Laxmi is in Amsterdam aanwezig prins Manvendra Singh Gohil, die veel stof deed opwaaien met zijn coming out in 2006, en in 2007 in de Oprah Winfrey Show optrad. Ook de prins zet zich in voor de strijd tegen HIV/AIDS in India. Hij zal optreden in de Balie op 30 november in het kader van World Aids Day. 'Koningin' Laxmi en Prins Manvendra Singh Gohil beschouwen elkaar als broer en zus.

Call cutta in a Box

Met veelgeprezen telefoontheater in 'Call cutta in a Box' Dagelijks is in twee hotelkamers de voorstelling 'Call cutta in a Box' te zien. De programmeurs van de Stadsschouwburg Amsterdam hadden 'Call cutta in a Box' van de Berlijnse groep Rimini Protokoll al langer in het vizier. Deze productie is een van de juweeltjes uit de 'Reality Trend' die in de alternatieve theaterwereld opgang maakt, en waarin Rimini Protokoll een prominente rol speelt. 'Call cutta in a Box' brengt het fenomeen van de Indiase callcenterindustrie op een heel persoonlijke manier onder de aandacht. Het publiek gaat één voor één een hotelkamer binnen, om daar een uur lang een telefoongesprek te voeren met een callcentermedewerker. In dat uur wordt de gebruikelijke anonimiteit over en weer radicaal doorbroken. 'Call cutta in a Box' was eerder al een hit op festivals in Helsinki, Brussel, Zurich en Parijs. Lloyd Hotel brengt deze voorstelling in een coproductie met de Stadsschouwburg.

Filmstill from 'Perhaps' van Anushka Shivdasani Rovshen

Met werk van topcurator Bose Krishnamachari en Experimenta film In de tentoonstelling 'India Innings'
Beeldend kunstenaar en curator Bose Krishnamachari (1963) wordt gezien als de mentor van de jonge generatie kunstenaars uit Mumbai, de zogenaamde 'Bombay Boys'. Zijn studio in deze stad is de hotspot waar kunstenaars, architecten, filmmakers en ontwerpers zich verzamelen, en wordt in de pers vergeleken met Warhols 'Factory'. In het Lloyd Hotel is Krishnamachari's monumentale installatie 'Ghost/TransMemoir' te zien, die verwijst naar zowel het traditionele India als het nieuwe India met al zijn mogelijkheden. De installatie bestaat uit 54 LCD schermen die zijn gemonteerd in tinnen lunchboxen (dabba), die in Mumbai door de beroemde bezorgers (dabbawallahs) dagelijks door de stad vervoerd naar plaats van bestemming. Krishnamachari portretteerde dabbawallahs, en een werk uit die serie zal ook te zien zijn in het Lloyd hotel. Tevens is één van Krishnamachari's grootste schilderijen te zien; 'Relocating 'White Cube'.

Filmcurator Shai Heredia stelde een programma samen van experimentele Indiase film. Deze zijn doorlopend te zien in drie speciaal ontworpen filmcabines in het Lloyd Hotel. Naast de commerciële Bollywood filmindustrie, heeft er in India altijd een andere praktijk bestaan van avant-garde film. Experimenta, het internationale festival voor experimentele film, is in 2003 opgericht in Bombay met als doel om films onder de aandacht te brengen die worden geproduceerd in de marge van het filmcircuit. Shai Heredia, de festivaldirecteur, heeft op verzoek van de Culturele Ambassade een programma samengesteld waarin deze vaak onderbelichte filmpraktijk wordt onderzocht. Dit programma komt tot stand in samenwerking met Willem Baars Projects.

Voertaal van alle programma's in Engels.

Aan het programma is een serie workshops en educatieve bijeenkomsten gekoppeld voor het bedrijfsleven, scholieren en belangstellenden. Informatie via cultureleambassade@lloydhotel.com

De deelname van de Culturele Ambassade aan het festival wordt mogelijk gemaakt door bijdragen uit de HGIS-Cultuurgelden (Ministerie van Buitenlandse Zaken en Ministerie van OCenW), het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Claus Fonds, European Cultural Foundation, NCDO, met sponsoring van Fedex Express, en in samenwerking met de Amsterdamse Stadsschouwburg. Mediapartners van de Culturele Ambassade zijn Time Out Amsterdam en Amsterdam Weekly.

Amsterdam India Festival
Het Amsterdam India Festival toont een spectaculair en breed cultureel palet van muziek, dans, film, fotografie, theater, beeldende kunst, architectuur, mode en multimedia. Het omvangrijke programma, gepresenteerd door het Concertgebouw en een groot aantal andere Amsterdamse kunstinstellingen, tracht de rijkdom en diversiteit van India in al haar facetten te laten zien. Om het land dichterbij te brengen, en haar levendige cultuur een onuitwisbare indruk te laten maken op ons geheugen en onze zintuigen.

Het Amsterdam India Festival wordt het grootste India-festival ooit in Nederland en belooft een uniek en spectaculair feest te worden voor iedereen.

Naast Lloyd Hotel & Culturele Ambassade, zijn de cultuurinstellingen die aan het festival zullen deelnemen: Amsterdam Fashion Institute (AMFI), Arcam, Azië Studies in Amsterdam (AsiA), International Institute for Asian Studies (IIAS), de Balie, Bimhuis, Canvas International Art, Het Concertgebouw, De Bussy, Filmmuseum, FOAM, IDFA, Korzo5HOOG (Den Haag), Melkweg, Museum Van Loon, Museum Jan van der Togt (Amstelveen), De Nederlandse Opera, Noorderkerk, Paradiso, Planet jr. Productions, Rijksmuseum/Van Gogh Museum, Tropentheater en Tropenmuseum (Junior), Universiteit van Amsterdam, Waag Society.

Het complete festivalprogramma is te vinden op www.indiafestival.nl

Data en openingstijden

Mumbai Direct Salon met Laxmi
12 - 30 november
dagelijks van 16.00 - 22.00 uur
gratis toegankelijk

14 - 19 november
Optredens van dansgroep met orkest,
20.00 - 22.00 uur
gratis toegankelijk

Tentoonstelling 'India Innings'
12 - 30 november
open dagelijks van 08.00 - 01.00 uur
gratis toegankelijk

Callcutta in a Box
12 - 30 november behalve 's maandags
aanvangstijden elk uur van 13.00 - 20.00 uur ( aanvang laatste voorstelling 19.00 uur)

De voorstellingen beginnen elk heel uur en zijn steeds door twee personen tegelijk te bezoeken. Kaartverkoop uitsluitend via de Stadsschouwburg, maandag tm zaterdag van 12.00-18.00 uur, of via http://www.ssba.nl Kaartverkoop op de voorstellingsdag zelf uitsluitend via het Ticketpoint van Lloyd Hotel. Prijs (evt kortingsprijs)
? 10,- ( ? 8 Sprinters, CJP'ers en studenten, boekingskosten Ticketpoint ? 2)

Voor informatie over workshops kunt u contact opnemen met de Culturele Ambassade.

Lloyd Hotel & Culturele Ambassade, Oostelijke Handelskade 34, 1019 BN Amsterdam, tel: 020-561 36 36. www.lloydhotel.com