Gemeente Rotterdam

Rotterdam, 27 oktober 2008

Rotterdam locatie voor conferentie wereldleiders

Club de Madrid bijeen in Van Nelle Ontwerpfabriek

Van 12 tot en met 14 november 2008 organiseert Rotterdam, in samenwerking met Club de Madrid, de conferentie Global Forum on Leadership for Shared Societies: building a world safe for difference. Leden van de Club van Madrid roepen wereldleiders op met elkaar te discussiëren over sociale cohesie, integratie en diversiteit. De conferentie wordt gehouden in de Van Nelle Ontwerpfabriek.

De Club van Madrid (CdM), opgericht door oud-regeringsleiders, is een onafhankelijke organisatie en bestaat uit 70 voormalige staatshoofden en regeringsleiders van 50 landen. De CdM heeft als belangrijkste doelstelling het versterken van wereldwijde democratie.

Shared Societies

Het Shared Societies-project is een twee jaar durend initiatief van de Club van Madrid. De eerste Forum bijeenkomst hierover wordt gehouden in Rotterdam. Naast oud-regeringsleiders als Mary Robinson (Ierland), Ricardo Lagos (Chili), Wim Kok (Nederland) en Seyed Mohammad Khatami (Iran) zijn ook aanwezig (o.v.b.) Bill Clinton, Desmond Tutu en de Surinaamse president Ronald Venetiaan. Tijdens de conferentie treden de oud-regeringsleiders Ruud Lubbers, Jean Chretien en Guy Verhofstadt toe als lid van de Club van Madrid. Verder zijn uitgenodigd: internationale en nationale vertegenwoordigers van maatschappelijke en culturele organisaties, de wetenschap, religieuze leiders en jongeren.

Keuze voor Rotterdam

De CdM koos voor Rotterdam omdat 'de stad internationaal wordt beschouwd als bakermat van vernieuwing op het gebied van integratie en participatie. De stad kiest onorthodoxe oplossingen om iedere Rotterdammer te laten meedoen en gelijke kansen te creëren voor alle inwoners ongeacht etnische, culturele of religieuze achtergrond. Rotterdam bouwt, samen met haar bewoners, een interculturele samenleving op waar alle bevolkingsgroepen zich veilig en thuis voelen, een zogeheten 'shared society''.

Rotterdam als 'Leading Intercultural City of Europe'

De driedaagse conferentie sluit goed aan bij het streven van Rotterdam om zich in 2009 te ontwikkelen tot 'Leading Intercultural City of Europe'. Steden die dit predikaat willen, moeten voldoen aan de tien eisen (zogeheten committents, zie ook www.thesharedsocietiesproject.clubmadrid.org/global-forum-on-leadership-for-shared-societies/) van de Club van Madrid. De aanwezige (oud)regeringsleiders brengen tijdens hun verblijf in Rotterdam een werkbezoek aan tien uiteenlopende projecten die hieraan voldoen, waaronder Mensen maken de Stad, Welkom in Rotterdam en el Hema. Rotterdam heeft de (oud)regeringsleiders gevraagd de stad de maat te nemen voor wat betreft haar participatiebeleid: al hun impressies, ideeën en opvattingen koppelen zij terug aan burgemeester Opstelten en de wethouder van Integratie en Participatie Rick Grashoff.

Zorgdragen voor een shared society

De driedaagse conferentie gaat in op vragen als: Hoe moeten wereldleiders juist nu, met het oog op de wereldwijde kredietcrisis en de daarmee samenhangende recessie, zorgdragen voor sociale cohesie? Hoe kunnen zij ervoor zorgen dat geen enkele bevolkingsgroep binnen een samenleving wordt uitgesloten? Ofwel hoe kunnen wereldleiders het concept van een 'shared society', realiseren? Welke rol kunnen zij spelen in het op gang houden van de dialoog hierover? En hoe kunnen we leren van de wijze waarop interne conflicten zijn opgelost in Noord-Ierland, Zuid-Afrika, de Filippijnen en Rwanda? Op al deze vragen geven de deelnemers een concreet antwoord in de vorm van nieuwe aanpakken, middelen en mogelijke politieke acties.

noot voor de redactie/