Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, oktober 2008

Amsterdam India Festival in november 2008

Van 12 november tot en met 30 november 2008 organiseert het Concertgebouw samen met een groot aantal andere cultuurinstellingen een festival in Amsterdam dat geheel is gewijd aan India. Aanleiding is het feit dat India een steeds prominentere rol speelt in de wereld, terwijl er in Nederland relatief weinig bekend is over dit fascinerende land met zijn oeroude én ultramoderne cultuur. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden zal op woensdag 12 november om 19.45 uur het Amsterdam India Festival openen tijdens een manifestatie op het Museumplein.

Het Amsterdam India Festival presenteert een veelzijdige culturele staalkaart met tientallen evenementen op het gebied van muziek, dans, mode, film, fotografie, theater, beeldende kunst, architectuur, multimedia en debat. Thema van het festival is Blended Cultures, verwijzend naar de enorme verscheidenheid aan culturen die in India met elkaar samenleven. Een diversiteit die ook in Amsterdam te vinden is.

Cultuurinstellingen die aan het festival zullen deelnemen zijn het Amsterdam Fashion Institute, Arcam, Azië Studies in Amsterdam, International Institute for Asian Studies, de Balie, Bimhuis, Canvas International Art (Amstelveen), Het Concertgebouw, De Bussy Consult, Filmmuseum, FOAM, IDFA, Korzo5hoog (Den Haag), Lloyd Hotel & Culturele Ambassade, Melkweg, Museum Van Loon, De Nederlandse Opera, Noorderkerk, Paradiso, Rasa (Utrecht), Tropentheater en Tropenmuseum, Universiteit van Amsterdam, Van Gogh Museum / Rijksmuseum, Museum Jan van der Togt (Amstelveen), Waag Society. Het complete festivalprogramma is te vinden op www.indiafestival.nl Bezoek ook www.indiafestivaltv.nl (de site waar u zelf even bollywoodscenarioschrijver bent).

Parallel aan het culturele festival zal op 20 en 21 november, onder auspiciën van de Nederlands Indiase Kamer van Koophandel (NICCT), VNO/NCW en het Ministerie van Economische Zaken, een grootschalig economisch programma plaatsvinden. Tijdens deze Business Meet zal worden onderzocht in hoeverre de innovatieve kracht van beide landen kan worden gewaarborgd, door op verschillende vlakken met elkaar samen te werken. Meer informatie over het congres is te vinden op www.netherlandsindiabusinessmeet.nl

Het Amsterdam India Festival wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het HGIS Cultuurfonds en de Indian Council for Cultural Relations (ICCR).

Hoofdsponsors van het Amsterdam India Festival zijn: Akzo Nobel, Corus, ING, KLM, KPMG en de Gemeente Amsterdam.

Partners van het Amsterdam India Festival zijn de Volkskrant, de Bijenkorf, de Vereniging Nederland-India en de Netherlands-India Chamber of Commerce & Trade (NICCT).