Gemeente Hilversum

Campagne tegen fietsdiefstal krijgt vervolg

publicatiedatum: maandag 3 november 2008

Bij het station Hilversum Centraal (zijde Stationsplein) kunnen op woensdag 12 november 2008, van 12.00 uur tot 16.00 uur, fietsen worden gegraveerd.

Bij station Hilversum-Sportpark (Soestdijkerstraatweg) is deze mogelijkheid op vrijdag 14 november 2008, ook van 12.00 uur tot 16.00 uur.

De acties maken deel uit van de campagne rond het thema fietsdiefstal, die de gemeente in samenwerking met de Regiopolitie, district Hilversum en de Fietsersbond organiseert. Bij het aannemen van het Integraal Veiligheidsplan kondigde de gemeenteraad al acties aan om voertuigcriminaliteit te verminderen. Fietsdiefstal is één van de meest voorkomende misdrijven in Hilversum. Ruim 800 fietsen veranderen jaarlijks ongewild van bezitter. De kans dat een fiets wordt teruggevonden is aanwezig, maar kan dan niet op de eigenaar worden teruggevoerd. Daarom is het graveren van fietsen belangrijk. Tijdens de actie worden fietsen voorzien van postcode en huisnummer. Woont iemand op de Dorpstraat 2 in Hilversum, postcode 1234 AA, dan levert dat de code 1234AA2 o p. De cijfers en letters worden netjes op de fiets aangebracht. Om roestvorming te voorkomen wordt de gegraveerde combinatie afgeplakt met een doorzichtig water- en weerbestendig etiket.

Nieuwe fietsen
De nieuwste fietsen hebben een ingebouwde chip of tag in het frame. Daarmee zijn zij eenvoudig op te sporen. Deze fietsen zijn veelal ook (tegen diefstal) verzekerd. Het graveren vindt plaats in het frame. Volgens de Gazelle-importeur vervalt bij sommige nieuwe fietsen met een aluminium frame de garantie op lak/frame als daarin gegraveerd wordt. Graveren gebeurt daarom op eigen risico.

Fietsen ouder dan drie jaar
Na drie jaar wordt de verzekering verlengd, maar meestal stopgezet. De fiets verkeert dan vaak nog in goede staat, maar de lak- en framegarantie is meestal voorbij. Als de fiets dan wordt ontvreemd en de gegevens niet bekend zijn, ontstaat een probleem. Even aandacht besteden aan graveren en registreren van fietsen vermindert het aantal fietsdiefstallen en bevordert het aantal aangiften.

Waarom registratie?
Aangifte heeft weinig zin als de fietsgegevens niet bekend zijn. Daarom wordt een registratiekaart beschikbaar gesteld, die ter plekke of desgewenst thuis kan worden ingevuld om zo de fiets te registreren.

Een tussenstand
Uit onderstaand overzicht blijkt hoeveel fietsen dit jaar inmiddels zijn gegraveerd en op welke locatie.

Zeedijk

400

WC Seinhorst

300

Dudok College

30

Groest

23

Raadhuis

9

Zeedijk

235

Gijsbrecht van Amstelstraat

190

WC Kerkelanden

75

WC Meent

96

WC Heigalerij

80

WC Riebeeck

106

Station Hilversum Noord

78

Verrijzeniskerk, Stroeslaan

57

Totaal aantal fietsen

1679

Landelijke campagne
Het onderwerp fietsdiefstal krijgt dit jaar ook aandacht in een landelijke campagne. De uitgangspunten zijn identiek: vermindering van het aantal fietsdiefstallen en verhoging van het aangiftecijfer door bijvoorbeeld het invullen van een fietsregistratiekaart. Deze kaart wordt verstrekt tijdens de graveeracties. Ook kan de kaart worden gedownload (klik op de link aan de rechterkant van dit scherm).