Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - dinsdag 11 november 2008

Actie tegen fietsendiefstal op basisscholen in Randenbroek Amersfoort

Voor kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan, is het belangrijk dat ze weten hoe ze hun fiets goed kunnen beveiligen tegen diefstal. Vorige week organiseerde de gemeente daarom samen met basisschool Caecilia in hotspot Randenbroek een actie tegen fietsendiefstal. Woensdag 12 november wordt deze actie herhaald op basisschool De Zevensprong.

Randenbroek is vanuit het veiligheidsbeleid van de gemeente Amersfoort aangewezen als hotspot. Dat betekent dat er in 2008 en 2009 extra wordt ingezet op veiligheid in de wijk. Daarbij is ook aandacht voor veiligheid op en rond basisscholen. Zo zijn er onlangs op een aantal schoolpleinen borden geplaatst om vandalisme rond de schoolgebouwen tegen te gaan. Maar de gemeente en de politie besteden ook extra aandacht aan het tegengaan van fietsendiefstal in Randenbroek door het huis aan huis verspreiden van fietsregistratiekaarten en door het inzetten van acties tegen fietsendiefstal op basisscholen.

Voorlichting op school
Caecilia en De Zevensprong zijn de eerste basisscholen waar de actie tegen fietsendiefstal worden gehouden. Tijdens een actiedag wordt in groep 8 aandacht besteed aan het onderwerp. Er wordt een voorlichtings-DVD van de Fietsersbond getoond en de leerlingen krijgen een informatiefolder, een fietsregistratiekaart en een kortingsbon voor een goedgekeurd fietsslot mee naar huis. Na schooltijd laat een 'fietsendief' op het schoolplein op ludieke wijze zien hoe makkelijk het is om een fiets te stelen. Hij vertelt hoe een fiets het beste vastgezet kan worden en geeft uitgebreid voorlichting over goede fietssloten. De wijkagent is hierbij ook aanwezig.

Gratis fietsgraveren
Leerlingen van de school, maar ook hun broertjes, zusjes en ouders kunnen tijdens de actie op het schoolplein gratis hun fiets laten graveren. Zo werden vorige week op basisschool Caecilia maarliefst 160 fietsen gegraveerd. Gegraveerde fietsen die gestolen worden, kunnen sneller aan de eigenaar worden terugbezorgd als ze worden gevonden. Dat geldt overigens ook voor een fiets die geregistreerd is met een registratiekaart.

De actie tegen fietsendiefstal vindt woensdag 12 november plaats op het schoolplein van basisschool De Zevensprong tussen 9.00 en 12.30 uur.

Noot voor de redactie,