CDA Statenfractie Gelderland

Persbericht


1, 6 miljoen euro extra voor cultuur

Het CDA vindt het belangrijk dat alle Gelderlanders, waar ze ook wonen, hoe oud ze ook zijn, en waar ze ook van houden, kunnen genieten van cultuur.Hiervoor heeft de Statenfractie 1, 6 miljoen euro extra vrijgemaakt en toegevoegd aan het bestaande budget.

Veel nieuwe projecten

Cultuureducatie - het mensen in contact brengen met cultuur- is een van de speerpunt van het provinciale cultuurbeleid. Hierom hebben hebben Gedeputeerde Staten aan podiuminstellingen zoals toneelgroep Oostpool, Het Gelders Orkest en Introdans, maar ook Jeugdtheater Kwatta en vele anderen, de opdracht gegeven om een goed aanbod te ontwikkelen om dit te bereiken. Toen de instellingen echter hun plannen indienden, bleek er onvoldoende geld begroot om om alle goede, en noodzakelijke, projecten te financieren.


1, 6 miljoen extra
Op initiatief van de CDA-fractie heeft Provinciale Staten GS opdracht gegeven om 1,6 miljoen euro extra aan het budget toe te voegen. Hiermee kan de provincie samen met de instellingen zorgen voor een breed en hoogwaardig aanbod van cultuur: dat dat kinderen met school orkesten kunnen blijven bezoeken, dat ze samen theater of een dansvoorstelling maken, dat pubers een popworkshop krijgen, en dat ook Gelderlanders die niet dicht bij Arnhem of Nijmegen wonen in de buurt van bijvoorbeeld een klassiek concert kunnen genieten. Podiumcultuur dus, voor iedereen, op alle niveau's en in alle regio's.

Cultuur van belang

"Een goed cultuurbeleid is enorm belangrijk, en dit extra geld dus ook", zegt Wieneke Mulder, woordvoerder cultuur van het CDA "Je wilt kinderen zo vroeg mogelijk met kunst en cultuur in aanraken laten komen, want dan kunnen ze leren ervan te genieten, worden enthousiast om zelf actief te worden en hebben een manier om zichzelf te uiten. Ook geeft het samen muziek maken, of samen genieten van een theater voorstelling, binding in een gemeenschap. Een goed cultuurbeleid draagt zo bij aan de leefbaarheid van een gebied: het zorgt dat het prettig is om ergens te wonen. Vandaar dat we het zo belangrijk vinden dat de gedeputeerde zijn plannen kan uitvoeren en we het beschikbare budget hebben verdubbeld. Cultuur moet toegankelijk zijn voor iedereen!"

Voor nadere informatie kunt u contact op nemen met: CDA Statenfractie
Wieneke Mulder
06-54346571
w.mulder@ps.gelderland.nl

---- --