Gemeente Berkelland


Persbericht
12 november 2008

Gemeente vraagt 'met andere ogen' naar evenementen te kijken Standaardtekst in vergunning over gehandicapten, kinderen en ouderen

'Wij vragen u uitdrukkelijk om rekening te houden met mensen met een beperking, kinderen en de groeiende groep ouderen. Kunnen zij het evenementterrein bereiken? Zijn alle op- en afritten te gebruiken? Is het veilig voor kinderen? Eigenlijk vragen wij u om even met andere ogen naar uw evenement te kijken.' Deze tekst komt voortaan standaard onder gemeentelijke vergunningen voor evenementen. Burgemeester Hein Bloemen in een korte toelichting: "Vanuit de raadscommissie is nadrukkelijk aandacht voor dit punt gevraagd. Bij de organisatie van allerlei activiteiten vergeten we nog wel eens rekening te houden met bijzondere groepen. Wij doen als gemeente ons best om dat wel te doen. We vragen dat nu ook aan organisatoren van evenementen."

Wat houdt het evenementenbeleid in?
Hierin staat beschreven wat voor evenementen in de gemeente Berkelland zijn toegestaan en onder welke voorwaarden. Het doel is duidelijke kaders te bieden waarbinnen evenementen mogen worden georganiseerd. Dit met de bedoeling om het organiseren ervan mogelijk te maken, maar ook om een aangenaam woon- en leefklimaat te waarborgen door overlast te beperken. In de nota komen de volgende onderwerpen aan de orde: de behandeling van vergunningaanvragen, geluid tijdens evenementen en eindtijden. Ook voorschriften aan een evenementenvergunning zijn uitgebreid beschreven waaronder het afzetten van wegen en de schoonmaak van het terrein. Tot slot wordt ingegaan op het toezicht, de bereikbaarheid van hulpdiensten en de handhaving.

Evaluatie evenementenbeleid
Op 1 januari 2007 is het evenementenbeleid in werking getreden. Er is daarbij afgesproken dat na een jaar evaluatie van het beleid plaatsvindt. Dit voorjaar heeft het college het evenementenbeleid dan ook geëvalueerd en kon u op de voorgestelde wijzigingen reageren.

Raadscommissie 2 september
In de raadscommissie Bestuurlijk Domein van 2 september is er bij de behandeling van de evaluatie op aangedrongen om aandacht te hebben voor bijzondere groepen als rolstoelgebruikers. Vanuit het college van burgemeester en wethouders is vervolgens toegezegd in overleg met de gehandicaptenraad te bekijken op welke wijze op dit punt aandacht kan worden gevraagd. Uit dit overleg is de bedoelde tekst voortgekomen.


---