LLiNK

Rotterdam, 12 november 2008

-PERSBERICHT-

LLiNK Warzone El Salvador - moeilijke strijd tegen het verbod op abortus

Verkrachte jonge meisjes moeten baby's baren met gevaar voor eigen leven

Deze LLiNK Warzone speelt zich af in El Salvador, een van de armste landen en meest gewelddadigste landen in Midden-Amerika. In dit conservatieve land worden veel meisjes misbruikt of leven ze vanwege bittere armoede van de prostitutie. Dankzij de Katholiek fundamentalistische Opus Dei is er vanaf 1998 een totaalverbod op abortus. Dit geldt dus ook voor meisjes die door hun vader zijn verkracht of zijn gedwongen tot prostitutie. De bijzondere priester padre Antonio Rodriquez wil hier verandering in brengen.

In de documentaire gaan we naar de landelijke provincie Morazan. Hier leiden vrouwen en meisjes een bar slecht leven. Een onwaarschijnlijk hoog percentage is slachtoffer van seksueel geweld en onvrijwillige zwangerschap. Maar liefst 21% van de meisjes is analfabeet en weet niets van anticonceptie. Ze gaan nauwelijks naar school en krijgen vaak al op hun 12e of 13e hun eerste baby. Dit zorgt voor veel zwangerschapscomplicaties. Zeker 25% van de meisjes sterft door problemen tijdens de zwangerschap. Ook overlijden veel zwangere meisjes door illegale abortus.

Het aantal fatale abortussen is explosief gestegen, sinds de overheid het totaalverbod op abortus heeft ingevoerd. Meisjes durven niet meer naar een dokter of vroedvrouw en proberen het daarom zelf, met gif of andere middelen. Een voorbeeld hiervan is Santos. Zij heeft op haar 13e haar eerste kind gekregen en nu, op haar 18e verwacht ze haar derde kind. Net als bij de eerste twee keer is zij ook nu weer tegen haar wil in zwanger gemaakt. Een jongen uit het dorp heeft haar verkracht en wil nu niets meer van haar weten. Maar aan abortus denken durfde ze niet, omdat ze bang is dat iemand haar bij de politie aangeeft.

Totaalverbod abortus
In El Salvador is abortus, dankzij stevige politieke druk van de Katholieke Kerk (Opus Dei), sinds 1998 onder alle omstandigheden verboden. Artsen, die ongewenst zwangere meisjes of vrouwen helpen, kunnen op forse gevangenisstraffen rekenen. Sterker, deze artsen gaan ook de cel in, wanneer zij ontdekken dat een van hun patiënten een (illegale) abortus heeft laten uitvoeren en ze geven dit niet bij de politie aan.

Padre Antonio
Voor veel jongens en meisjes in El Salvador is de toekomst uitzichtloos. Ze zoeken daarom vaak bescherming bij Mara's, jeugdbendes, omdat hun ouders hen in de steek hebben gelaten. Padre Antonio is rebel binnen de almachtige Rooms-Katholieke kerk. Hij helpt de jongeren van zijn wijk met al hun problemen en zij vertrouwen hem volledig. Hij deelt gratis condooms uit om zwangerschappen te voorkomen hij wijst wanhopige meisjes en vrouwen, indien echt noodzakelijk, de weg naar een mogelijke abortus.

El Salvador
El Salvador is een van de allerarmste en meest gewelddadige landen in Midden-Amerika. Vooral vrouwen en meisjes moeten het in dit land ontgelden. De machismocultuur, de psychische littekens van een bloedige burgeroorlog en bikkelharde gangsterbendes zorgen voor buitensporig veel geweld, waarvan vooral vrouwen en meisjes het slachtoffer zijn.

LLiNK Warzone El Salvador, mede mogelijk gemaakt door NCDO, 2 december 23:30 uur Nederland 2.

LLiNK
LLiNK wil met haar programma's op radio, televisie, internet en met haar overige activiteiten zoveel mogelijk kijkers, luisteraars en leden informeren, inspireren en activeren om een bijdrage te leveren aan een duurzame, eerlijke en zorgzame wereld.


---


Noot voor de redactie,