Gemeente Rotterdam

12 november 2008

Snel maatregelen in Rotterdam tegen vastlopen vrachtwagens

Verkeerswethouder Jeannette Baljeu wil snel maatregelen om te voorkomen dat vrachtwagens vast komen te zitten in tunnels in de stad. Als gevolg van vastgelopen vrachtwagens heeft het verkeer vanmorgen vroeg te kampen gehad met ernstige opstoppingen. Baljeu: "Het is het zoveelste incident in korte tijd, met ernstige gevolgen voor de doorstroming. Dit kan echt niet langer zo, wat mij betreft is het genoeg geweest".

Baljeu wil zo snel mogelijk aan tafel met de transportsector, de Verkeersmarinier en leveranciers van navigatiesystemen om maatregelen te nemen. De Verkeersmarinier doet op dit moment in opdracht van de wethouder onderzoek naar de incidenten met vrachtwagens. Daarbij is het met name van belang te achterhalen of het hierbij gaat om buitenlandse vrachtwagens. Het vermoeden bestaat dat die de verkeerssituatie in Rotterdam minder goed kennen en als gevolg daarvan vaker vast komen te zitten. Van de 16 meldingen die bekend zijn bij de politie, gaat het in 10 gevallen om buitenlandse chauffeurs. Uit cijfers blijkt verder dat het aantal schadegevallen aan tunnels door vastgelopen vrachtwagens in 2008 is toegenomen. Gemeentewerken heeft in de eerste 10 maanden van dit jaar 28 reparaties moeten uitvoeren; in 2007 waren dat er nog 8.

Ook wil de wethouder bekijken of de eigen maatregelen van de gemeente om vrachtwagenchauffeurs te waarschuwen als ze te hoog zijn om door de tunnel te rijden, voldoende zijn. Vorige maand zijn bij de Maastunnel daarvoor nieuwe digitale detectieborden geplaatst. Hoewel ze technisch goed functioneren, lijken ze nog niet het gewenste effect hebben. Baljeu: "We merken dat chauffeurs ondanks herhaalde waarschuwingen niet tijdig keren. Vermoedelijk vaart men blind op navigatiesystemen die de kortste route aanwijzen. Als ze daarbij geen rekening houden met de hoogte van de vrachtwagen, komen ze in de klem te zitten met alle vervelende gevolgen van dien."

noot voor de redactie/