Ingezonden persbericht


Persbericht
EMBARGO tot 12.11.2008 21.00 uur

Amsterdam, 12 november 2008

Prinses Máxima opent Amsterdam India Festival
Hariprasad Chaurasia geridderd door minister Plasterk

Met de inwerkingstelling van een spectaculaire kunstzinnige lichtgevende tentoonstelling op het Museumplein heeft Prinses Máxima vanavond de officiële opening verricht van het Amsterdam India Festival. Kleurrijke lichten en aanzwellende Bollywood muziek, speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd door jonge Indiase muzikanten, brengen de 256m2 grote tentoonstelling tot leven. AkzoNobel heeft het initiatief genomen, om in nauwe samenwerking met het Concertgebouw, de opening van het Amsterdam India Festival te verzorgen. De tentoonstelling blijft te zien tot 30 november en is vrij toegankelijk.

Na de officiële openingshandeling woonde Prinses Máxima in de Grote Zaal van het Concertgebouw een voorstelling bij van Kathakali danstheater, een spectaculaire theatervorm uit India. De voorstelling werd voorafgegaan door een ingelast verrassingsconcert van de Indiase meesterfluitist Hariprasad Chaurasia en India's beroemdste percussionist Zakir Hussain. Na afloop van dit extra concert ontving Hariprasad Chaurasia uit handen van Ronald Plasterk, minister van OCW, een koninklijke onderscheiding. De musicus werd geridderd in de Orde van Oranje Nassau.

De minister reikte aan Hariprasad Chaurasia tevens het eerste exemplaar uit van de dubbel-cd Indian Music Today, die speciaal voor het festival werd samengesteld. De cd bevat bijna veertig opnamen van de wereldberoemde artiesten die in het Concertgebouw optreden. Tijdens de festivalperiode is de cd voor ¤ 15,- verkrijgbaar in het Concertgebouw en de Bijenkorf.

Tijdens het Amsterdam India Festival presenteren tientallen cultuurinstellingen een veelzijdige culturele staalkaart met evenementen op het gebied van muziek, dans, mode, film, fotografie, theater, beeldende kunst, architectuur, multimedia en debat. Het complete festivalprogramma is te vinden op www.indiafestival.nl

Het Amsterdam India Festival wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het HGIS Cultuurfonds en de Indian Council for Cultural Relations (ICCR). Hoofdsponsors van het Amsterdam India Festival zijn: AkzoNobel, Corus, ING, KLM, KPMG en de Gemeente Amsterdam. Partners van het Amsterdam India Festival zijn de Volkskrant, de Bijenkorf, de Vereniging Nederland-India en de Netherlands-India Chamber of Commerce & Trade (NICCT).
---

Voor meer inlichtingen aan redacties: Reinoud van Houten, perscoordinator Concertgebouw, R.vanHouten@concertgebouw.nl, tel. 020-5730590

Dorien Letschert
pr-, marketing- en communicatieadviezen voor kunst en cultuur Minervaplein 39
1077 TM Amsterdam
Tel. 020-6700488
Fax. 020-4711675
Gsm. 06-53584778
d.letschert@planet.nl