Ingezonden persbericht


De Provinciale Milieufederaties

PERSBERICHT
13 november 2009

Oproep aan natuurliefhebbers en waterrecreanten om het evenwicht te herstellen

De land- en tuinbouwlobby dreigt meer dan andere belangengroepen te profiteren van de stelselherzieningen bij de waterschapsverkiezingen. Niet alleen mogen zij samen met de Kamers van Koophandel al bij voorbaat een kwart van de zetels onder hun eigen mensen verdelen, de organisaties doen ook nog eens een gooi naar de resterende zetels door met eigen lijsten mee te doen aan de verkiezingen. De verschillende land- en tuinbouworganisaties leveren bovendien ook nog eens kandidaten op de lijsten van een aantal deelnemende politieke partijen.

De discussie over het nut of de overbodigheid van Waterschapsverkiezingen is in volle hevigheid losgebarsten. Veilige dijken kun je maar beter niet overlaten aan de partijpolitiek zo wordt betoogd en liberale gemalen en socialistische sluizen bestaan niet. Maar de Waterschappen moeten wel steeds een afgewogen keuze maken tussen de belangen van de boer, de ondernemer, de recreant, de burger, enz. als het gaat om de waterkwaliteit, de verdroging van de natuur en de recreatiemogelijkheden. Een eenzijdig overwicht van agrarische belangen in de waterschapsbesturen zal belangrijke besluitvorming ten aanzien van deze items ernstig frustreren. Ook noodzakelijke maatregelen ten behoeve van de opvang van de klimaatveranderingen (grondwaterpeilverhogingen, afspraken over het verbruik van zoet water en waterberging) kunnen bij een te eenzijdig ingevuld bestuur hinder ondervinden van een spel waarbij individuele economische belangen te zwaar worden meegewogen.

Om deze 'zetelroof' teniet te doen en het evenwicht te herstellen roepen natuurorganisaties zoals de Provinciale Milieufederaties en Natuurmonumenten evenals recreatie organisaties als Sportvisserij Nederland en de Nederlandse Onderwatersportbond de kiezers op om 'Water Natuurlijk' te gaan stemmen.