GroenLinks

Verhagen krijgt zeven min op de GroenLinks Mensenrechten Meetlat

12 november 2008

Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken is dit jaar voor het eerst langs de GroenLinks Mensenrechten Meetlat gelegd. Voor zijn prestaties op het gebied van de mensenrechten kreeg de minister van GroenLinks een zeven min. Uit de kwaliteit van de beleidsstukken blijkt dat Verhagen genoeg kennis heeft over het vraagstuk van de mensenrechten., maar de minister moet wel meer ruggengraat ontwikkelen als het aankomt op inzet en uitvoering, aldus Kamerlid Isabelle Diks van GroenLinks.

Tijdens de begrotingsbehandeling Buitenlandse Zaken heeft GroenLinks de prestaties van de minister besproken en hem zijn rapportcijfer overhandigd. Als coördinator van het mensenrechtenbeleid van het kabinet kreeg de minister voor zijn inhoudelijke stukken een zeven en een half, voor zijn inzet een zeven min en voor de uitvoering een zes plus. Zijn inzet voor ter dood veroordeelden en zijn betrokkenheid bij het lot van troostmeisjes is goed, maar de minister is te voorzichtig als het aankomt op het aanspreken van regimes waar uitgebreid handel mee wordt gedreven. Ook bij vrienden van Nederland, zoals Israel, weet hij niet met passende antwoorden te komen, bijvoorbeeld in de kwestie van de onmenselijke behandeling van niet-joden in Israel en de inwoners van Gaza en de Westoever. Dan is de koopman in de minister tóch sterker dan de dominee, constateert de Tweede Kamerfractie van GroenLinks.

Minister Verhagen krijgt van GroenLinks de ruimte om het aantal mensenrechtenspecialisten op ambassades te verhogen, om zodoende meer mensenrechtenactivisten beter te kunnen ondersteunen en beschermen. GroenLinks hoopt dat de minister en zijn ambtenaren komend jaar bij de uitvoering van het mensenrechtenbeleid hun rug rechten en ook vrienden en handelspartners zullen weten te bewegen de mensenrechtenschendingen te doen staken, zodat het rapportcijfer van de minister een duidelijke verbetering laat zien.