Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/misc/104025.pdf

Brussel, 4 november 2008
15103/08 (Presse 313)
(OR. en)

De Raad hecht zijn goedkeuring aan het verstrekken van een lening aan Hongarije ter ondersteuning van de Hongaarse betalingsbalans op de middellange termijn

Vandaag heeft de Raad een beschikking vastgesteld1 over de toekenning van een lening aan Hongarije van EUR 6,5 miljard om dit land te helpen de financiële crisis waarmee het geconfronteerd wordt, het hoofd te bieden.
Deze lening van de Europese Gemeenschap komt bovenop de financiële bijstand van EUR 12,5 miljard van het Internationale Monetaire Fonds en de EUR 1 miljard van de Wereldbank ter ondersteuning van de Hongaarse betalingsbalans op de middellange termijn. Hongarije is met het IMF een programma voor economische aanpassing overeengekomen dat de volledige steun heeft van de Europese Unie.
Deze financiële bijstand zou Hongarije in staat moeten stellen weerstand te bieden aan de huidige zware druk op zijn financiële markten. Van hun kant zijn de Hongaarse autoriteiten begonnen met de toepassing van een begeleidend programma dat in een bijgewerkte versie van het Hongaarse convergentieprogramma zal worden opgenomen, in het kader van het stabiliteits- en groeipact van de Europese Unie.

1 De beschikking is vastgesteld tijdens een zitting van de Raad Economische en Financiële Zaken.

De Hongaarse autoriteiten zijn begonnen met een versnelde consolidering van hun nationale begrotingen voor dit jaar en voor 2009, en met de hervorming van het begrotingsbeheer. Ook zijn, met steun van de Europese Centrale Bank, maatregelen genomen ter verbetering van de liquiditeit van de markt en de versterking van de financiële stabiliteit. Van haar kant heeft de Hongaarse centrale bank, de Magyar Nemzeti Bank, haar rentevoeten verhoogd om de waardedaling van de Hongaarse forint te stuiten. De beschikking van de Raad is gebaseerd op artikel 119 van het Verdrag en op Verordening (EG) nr. 332/2002 van de Raad houdende instelling van een mechanisme voor financiële ondersteuning op middellange termijn van de betalingsbalansen van de lidstaten. Het is de eerste keer dat van dit mechanisme gebruik is gemaakt op basis van Verordening (EG) nr. 332/2002.