Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Minister verburg helpt bedrijven die in problemen komen door blauwtong

Persbericht | 12-11-2008

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gaat een financiële regeling instellen voor bedrijven die in moeilijkheden komen als gevolg van maatregelen die de overheid moet nemen om blauwtong te bestrijden. Het gaat hier vooral om vee-exporteurs. Dit schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Verburg wil een algemene maatregel in het leven roepen die zij kan toepassen zodra er vanwege een dierziekte noodzaak is een voorziening te treffen voor bedrijven. Het gaat hier nadrukkelijk om een vangnet. Er gelden dan ook strenge voorwaarden om een beroep te kunnen doen op de regeling. Er kunnen alleen bedrijven in aanmerking komen die in principe levensvatbaar zijn maar niet op eigen kracht en met behulp van banken hun bedrijf kunnen voortzetten als gevolg van de overheidsmaatregelen.

Zowel bedrijven in de landbouwsector als bedrijven buiten de landbouw, zoals veevervoerders en vee-exporteurs, kunnen aanspraak maken op de regeling.

Minister Verburg wil de financiële regeling zo spoedig mogelijk instellen. De regeling betekent staatssteun en daarom moet Verburg nog wel toestemming krijgen van de Europese Commissie.

Zie ook


* Kamerbrief