CNV BedrijvenBond: Metaalindustrie moet voorbij WTV denken

12/11/2008 20:03

CNV Bedrijvenbond

Persbericht

CNV BedrijvenBond

Utrecht, 12 november 2008


------

CNV BedrijvenBond-voorzitter: "Laat bedrijfstak nu alvast goede sier maken"

Metaalindustrie moet voorbij WTV denken

"De Metaalindustrie moet 'voorbij de WTV denken'. Het is een uitstekend signaal dat minister Donner instemt met het versoepelen van de WTV-reglementen om de effecten van de kredietcrisis in deze sector in de kiem te smoren. Maar ondernemers in de metaalbedrijven moeten meer doen dan de WTV lijnrecht toe passen. Dan kieperen ze de toekomst overboord. Dan helpt zelfs WTV niet." Zo reageert voorzitter Jaap Jongejan van de CNV BedrijvenBond op het signaal van de minister om WTV als middel mogelijk te maken voor de dreigende crisis.

"Uiteraard zal de neiging groot zijn om nu alle tijdelijke, flex- en uitzendkrachten maar aan de kant te zetten omdat de WTV-regeling immers alleen maar voor het vaste personeel van toepassing is. Maar daarmee zet je jouw eigen bedrijfstoekomst op het spel. Want krijg je die mensen terug als de crisis weer in de doofpot zit? Dat is zeer de vraag. Veel beter is het om die tijdelijke krachten aan het bedrijf verbonden te houden. Dan loopt de bedrijfstak straks niet aan tegen een personeelstekort dat nog vele malen groter is dan waar ze nu mee kampt."

Voorzitter Jongejan brengt opnieuw het zogenoemde schilcontract in stelling. Een arbeidsverbintenis waarbij de werknemer tijdelijk buiten de kernbezetting wordt geplaatst en daarmee ook minder duur wordt voor de onderneming. Want er blijft sprake van flexibele inzet. Gewerkte uren worden uitbetaald, werkloze uren leveren een uitkering op. Die werkloze uren kunnen tevens worden gebruikt voor scholing.

"Het is nu al zeker dat de metaalindustrie straks weer een karrevracht aan mensen nodig heeft. Jonge mensen, flexibele mensen, bijgeschoolde mensen. Dan zou het een doodzonde zijn om ze nu buiten het speelveld te parkeren. Laat ze warm lopen langs de zijlijn. Na de 'rust' stel je ze weer op!"





http://www.cnvbedrijvenbond.nl