CDA

12 november 2008 -

Waterschapsverkiezingen -

Bilder stelt schriftelijke vragen over licht verontreinigde grond in zandwinplassen

Eddy Bilder heeft schriftelijke vragen gesteld over licht verontreinigde grond in zandwinplassen en het gevaar hiervan voor o.a. de volksgezondheid.


1. Heeft u kennis genomen van het in opdracht van de provincie Overijssel opgestelde rapport over de risicoanalyse herontwikkeling zandwinplassen Overijssel, naar aanleiding waarvan de gemeente Deventer en de provincie Overijssel de geplande verondieping van de zandwinplas bij Linderveld hebben stopgezet?
2. Is het juist dat de wetenschappelijke onderbouwing van de randvoorwaarden voor toepassing van licht verontreinigd slib ter verondieping van zandwinplassen niet beschikbaar is gesteld door het Rijk? Zo ja, waarom niet?

3. Wat is de reactie van de minister op de conclusie dat bij toepassing van licht verontreinigde grond in zandwinplassen risicoâs voor het grondwater, in het geval bij Linderveld ook voor drinkwater van vee en mensen, niet kunnen worden uitgesloten?
4. Is de situatie rond Linderveld vergelijkbaar met die van het Mobagat bij Lunteren en die van de Ingense zandwinput (Ingen-Gelderland)?

5. Deelt de minister de conclusie dat zolang deze onduidelijkheid voortduurt het niet verantwoord is om plassen met verontreinigde grond te verondiepen? Bent u bereid dit standpunt naar verantwoordelijke mede-overheden te communiceren? Bent u bereid het Besluit bodemkwaliteit naar aanleiding van dit incident tegen het licht te houden en de Kamer hierover op korte termijn te informeren?

6. Hoe taxeert u het handelen van waterschap Salland in deze, dat volgens bewoners hun zienswijze onvoldoende serieus heeft genomen? Bent u met ons van mening dat het ontbreken van een vergunningplicht met beroep- en bezwaarmogelijkheden overheden niet ontslaat van hun plicht om uit hoofde van goed bestuur omwonenden en hun belangen en zienswijzen serieus te nemen?
7. Wie is er nu uiteindelijk verantwoordelijk voor de zorg van het grondwater voor de Lindervelder plas?

8. Bent u bereid om op korte termijn deze impasse samen met betrokken overheden op te lossen?


1) MWH B.V.: âRisicoanalyse herontwikkeling zandwinplassen Overijsselâ.


2)
http://www.refdag.nl/artikel/1371720/Deventer+blokkeert+slibstort+Lind erveld.html

---