Ingezonden persbericht

PERSBERICHT INDIA FESTIVAL

Amsterdam, 14 augustus 2008

BOOMING INDIA IN HET LLOYD HOTEL

AMSTERDAM INDIA FESTIVAL 12 TM 30 NOVEMBER 2008

In november vindt het grootste India-festival ooit in Nederland plaats. Dit belooft een uniek en spectaculair feest te worden voor iedereen. De Culturele Ambassade van het Lloyd Hotel heeft als deelnemer aan het Amsterdam India Festival de charismatische Laxmi uit India uitgenodigd en haar gevraagd haar eigen programma samen te stellen. Zij heeft gekozen voor een India Salon, waarin zij als gastvrouw optreedt en organiseert een verrassend programma, waarin India zich van een andere kant laat zien. Het Lloyd Hotel zal tijdens het India Festival ondergedompeld worden in India's hedendaagse grootstedelijke cultuur, waaronder: de booming wereld van de Indiase kunstmarkt, het outsourcen van callcenter-diensten door westerse bedrijven aan India, en het nog steeds in gebruik zijnde kastensysteem.

Onderdeel van de dagelijkse 'Mumbai Direct salon' zijn tentoonstellingen en een theatervoorstelling; Hippe beeldende kunst uit Mumbai in 'India Innings' en een theatervoorstelling voor één persoon in rechtstreeks contact met een callcenter in Calcutta in de voorstelling 'Calcutta in a Box'.

Mumbai Direct Salon met gastvrouw Laxmi
Dagelijks ontvangt de charismatische Laxmi Narayan Tripathi in haar Mumbai Direct Salon tal van festivalgasten en maakt vele onverwachte en underground aspecten van de Indiase cultuur toegankelijk. De avonden zullen swingend afgesloten worden door een vijfkoppig dansgezelschap dat met haar meegekomen is uit India.

Laxmi (26) is hoofd van de NGO Astvati, een belangenorganisatie van hijra's (transgenders).Ze is professioneel danseres, gespecialiseerd in de bharatnatyam (traditionele tempeldans) en opende verschillende dansopleidingen in Mumbai. Zij is afkomstig uit de hoogste Indiase kaste, die van de Brahmanen. Als woordvoerster van de hijra-gemeenschap staat zij sinds kort extra in de belangstelling. Salman Rushdie nam een uitgebreid interview met haar af voor een boek over HIV/AIDS in India, dat in augustus zal uitkomen bij de Bill Gates Foundation. In juni was Laxmi genodigde bij de High Level Meeting on AIDS van de Civil Society Task Force van de Verenigde Naties in New York.

Laxmi
Onderdeel van de salon zijn de tentoonstelling 'India Innings' en de theatervoorstelling 'Calcutta in a Box.'

India innings met Bose's Bombay Boys
Galerist en Indiase kunstkenner Willem Baars maakt een tentoonstelling met werk van hippe jonge gezichtsbepalende kunstenaars uit Mumbai (Bombay). Van topcurator en multidisciplinair kunstenaar Bose Krishnamachari zullen twee werken te zien zijn: de installatie 'Ghost / Trans Memoir' en het monumentale schilderij 'Ghost/ Dabbawala', naast schilderkunst, fotografie en nieuwe media. Bose Krishnamachi is de mentor van de jonge generatie kunstenaars uit Mumbai, de 'Bombay Boys'. Hun beeldtaal heeft zoveel indruk gemaakt dat internationaal befaamde kunstverzamelaars de Indiase kunst van nabij zijn gaan volgen. Deze zomer heeft Krishnamachari zijn eerste solotentoonstelling bij de prestigieuze Londense Aicon Gallery, en in 2009 is hij eregast van de ARCO09, Madrid, waarvoor hij het Indiase paviljoen zal samenstellen.

Ghost transmemoir instalation vieuw

Calcutta in a Box
Twee hotelkamers zijn het decor van het internationale 'callcentertheater' voor twee mensen in India en het Westen, 'Calcutta in a Box'. Dit is een productie van het Berlijnse gezelschap Rimini Protokoll, dat, na opvoeringen in Berlijn, Helsinki, Brussel en Parijs, nu voor het eerst in Amsterdam te zien zal zijn. Deze voorstelling komt tot stand in samenwerking met de Amsterdamse Stadsschouwburg.

"Het krankzinnigste van dit fascinerende spel met nabijheid en afstand is dat die ververwijderde stem ondanks de rationele onmogelijkheid iedere boom en ieder kantoor dat men passeert, beter schijnt te kennen dan jijzelf', schreef Der Tagesspiegel, 4 april 2008.

Voertaal in de salon is Engels.

Aan het programma is een serie workshops en educatieve bijeenkomsten gekoppeld voor het bedrijfsleven, scholieren en belangstellenden. Informatie via cultureleambassade@lloydhotel.com

De deelname van de Culturele Ambassade aan het festival wordt mogelijk gemaakt door bijdragen uit de HGIS-Cultuurgelden (Ministerie van Buitenlandse Zaken en Ministerie van OCenW), het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Claus Fonds, European Cultural Foundation, en NCDO, en in samenwerking met de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Amsterdam India Festival
Het Amsterdam India Festival toont een spectaculair en breed cultureel pallet van muziek, dans, film, fotografie, theater, beeldende kunst, architectuur, mode en multimedia. Het omvangrijke programma, gepresenteerd door het Concertgebouw en een groot aantal andere Amsterdamse kunstinstellingen, tracht de rijkdom en diversiteit van India in al haar facetten te laten zien. Om het land dichterbij te brengen, en haar levendige cultuur een onuitwisbare indruk te laten maken op ons geheugen en onze zintuigen.

Naast Lloyd Hotel & Culturele Ambassade, zijn de cultuurinstellingen die aan het festival zullen deelnemen: Amsterdam Fashion Institute (AMFI), Arcam, Azië Studies in Amsterdam (AsiA), International Institute for Asian Studies (IIAS), de Balie, Bimhuis, Canvas International Art, Het Concertgebouw, De Bussy, Filmmuseum, FOAM, IDFA, Korzo5HOOG (Den Haag), Melkweg, Museum Van Loon, Museum Jan van der Togt (Amstelveen), De Nederlandse Opera, Noorderkerk, Paradiso, Planet jr. Productions, Rijksmuseum/Van Gogh Museum, Tropentheater en Tropenmuseum (Junior), Universiteit van Amsterdam, Waag Society.

Het complete festivalprogramma is te vinden op www.indiafestival.nl

Data en openingstijden

Mumbai Direct Salon met Laxmi
12 - 30 november
dagelijks van 16.00 - 22.00 uur
gratis toegankelijk

14 - 19 november
Optredens van dansgroep met orkest,
20.00 - 22.00 uur
gratis toegankelijk

Tentoonstelling 'India Innings' met Bose's Bombay Boys
12 - 30 november
open dagelijks van 08.00 - 01.00 uur
gratis toegankelijk

Calcutta in a Box
12 - 30 november behalve 's maandags
aanvangstijden elk uur van 15.00 - 21.00 uur

De voorstellingen beginnen elk heel uur en zijn steeds door twee personen tegelijk te bezoeken.
Kaartverkoop uitsluitend via de Stadsschouwburg, maandag tm zaterdag van 12.00-18.00 uur, of via http://www.ssba.nl
Kaartverkoop op de voorstellingsdag zelf uitsluitend via het Ticketpoint van Lloyd Hotel.
Prijs (evt kortingsprijs)
¤ 10,- ( ¤ 8 Sprinters, CJP'ers en studenten, boekingskosten Ticketpoint ¤ 2)

Lloyd Hotel & Culturele Ambassade, Oostelijke Handelskade 34, 1019 BN Amsterdam, tel: 020-561 36 36. www.lloydhotel.com



Ingezonden persbericht