Ingezonden persbericht


------ PERSBERICHT -------

Groningen, november 2008

50% van rendement medewerkers onbenut!

Management laat kansen liggen bij ontsluiten potentie en kwaliteit eigen mensen.

Bij 50% van de organisaties worden talenten van medewerkers onbenut en wordt onvoldoende rekening gehouden met hun ambities. Bijna 70% van de managers erkent dat er te weinig tijd vrij wordt gemaakt voor de ontwikkeling van de eigen medewerkers. Dit zijn de opvallendste uitkomsten uit onderzoek gehouden door Think too Organisatieadviseurs uit Groningen bij noordelijke organisaties. Het onderzoek, afgelopen zomer uitgevoerd via 41 interviews met P&O en (lijn)managers, geeft inzage in de mate waarin organisaties structureel aandacht besteden aan de ontwikkeling van hun medewerkers. Gezien de huidige economische situatie valt er intern door goed personeelsbeleid nog meer rendement te behalen.

Verder blijkt dat 50% van de managers een te grote span-of-control heeft waardoor het bijna onmogelijk is om goed inzicht te hebben in het functioneren van alle medewerkers. Eveneens geldt voor 50% van de managers dat men vooral taak- en inhoudgericht actief is met de eigen job. De huidige manager heeft vaak ook onvoldoende inzicht in de eigen leiderschapsstijl. Een gebied waarop organisaties, veel meer dan nu het geval is, hun aandacht moeten gaan richten.

P&O instrumenten niet gedragen
Bij ruim 65% van de organisaties zijn P&O instrumenten het feestje van P&O. Dat wil zeggen dat wanneer P&O geen aanjager meer is van het voeren van structurele gesprekken, de kwantiteit en kwaliteit zal gaan afnemen. Slechts 15% van de managers geeft aan dat de gesprekken een "tool of management" zijn om de kwaliteit en prestaties van de medewerker te beïnvloeden. Ook op het gebied van opleiding zijn er opmerkelijke uitkomsten te zien. Zo wordt er bij 65% van de organisaties vooraf geen opleidingsdoel vastgesteld en men laat eveneens na deze te evalueren. Laat staan dat het geleerde in de praktijk wordt ingebed.

Conclusie?
Er is veel werk aan de winkel voor de P&O-managers om hun vak en positie binnen organisaties te verstevigen en (lijn)managers pro-actiever ter zijde te staan. Het blijkt dat bij 50% van de organisaties de rol en positie van P&O onduidelijk is. De HRM subsidie voor organisaties in Noord-Nederland die per 1 februari 2009 van start gaat lijkt een welkome aanjager voor de ontwikkeling van organisaties en de eigen medewerkers.



Ingezonden persbericht