Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Veel animo voor inloopspreekuren van De Hypotheker

"Banken vergeten dat achter hypotheken ook consumenten zitten"

Rotterdam, 13 november 2008 - Tijdens de net afgeronde spreekuren van De Hypotheker blijkt dat veel consumenten verbaasd zijn over de summiere communicatie vanuit de banken. Bas Millenaar, commercieel directeur van De Hypotheker: "Banken informeren hun klanten die ongerust zijn over de gevolgen van de kredietcrisis voor hun hypotheek niet genoeg. Dat informatiegat hebben wij met ons spreekuur voor consumenten goed kunnen dichten." Bijna 1100 consumenten hebben de afgelopen twee weken de speciale inloopspreekuren van de Hypotheker over de kredietcrisis bezocht. Zij konden bij de ruim 170 vestigingen terecht met vragen over de mogelijke gevolgen van de financiële crisis voor bijvoorbeeld hun spaarhypotheek, bankspaarproduct of pensioen. De meeste bezoekers gingen overigens met een gerustgesteld gevoel naar huis.

Millenaar verder: "Het is niet goed als je een hypotheek hebt lopen bij een bank en je wordt zo matig te woord gestaan. Vanuit de overheid worden er veel maatregelen getroffen om het vertrouwen in banken intact te houden. Maar banken schieten in de informatievoorziening naar hun klanten tekort. Ze vergeten dat achter hypotheken ook consumenten zitten. Er wordt momenteel door banken massaal geadverteerd om extra spaarcenten van mensen binnen te halen, maar een bestaande hypotheekklant wil ook gewoon even horen wat de gevolgen van de kredietcrisis zijn voor zijn hypotheek ."

De meeste consumenten kwamen langs op het spreekuur omdat zij wilden checken of hun huidige hypotheek wel bestand is tegen de huidige omstandigheden. Daarnaast waren er veel vragen over de huizenmarkt in het algemeen. Millenaar: "Voor ruim tachtig procent was het inloopgesprek voldoende om gerustgesteld te zijn dat het met hun hypotheek goed zit." Een deel van de spreekuurbezoekers was ongerust omdat ze een beleggingshypotheek hebben. Nu gaat het minder met de beleggingsopbrengsten binnen een beleggingshypotheek. Maar een beleggingshypotheek is een product waarbij de lange beleggingshorizon een belangrijke factor is.

Wat momenteel ook speelt is dat er banken zijn die, daartoe aangezet door de kredietcrisis, van de ene op de andere dag hun opslag verhogen. Millenaar: "Consumenten die hiermee te maken krijgen, hebben daar natuurlijk ook vragen over. Ook die staan we graag te woord. Spreekuur of niet."


- EINDE PERSBERICHT -


Noot voor de redactie (