European Union




Taiwan: verklaring van het voorzitterschap namens de EU
---

Reference: PESC/08/138 Date: 07/11/2008


RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

Brussel, 12 november 2008


15365/1/08 REV 1 (Presse 316)

P 138/08

(OR. fr)

Taiwan: verklaring van het voorzitterschap namens de EU


1. De Europese Unie is verheugd over de onverminderde inspanningen van beide zijden van de Straat van Taiwan om de wederzijdse betrekkingen te verbeteren. Hierdoor wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de stabiliteit en de veiligheid in Oost-Azië.


2. De EU verwelkomt in dit verband de tweede officieuze onderhandelingsronde tussen de beide partijen, ter gelegenheid van het bezoek aan Taiwan van de voorzitter van de ARATS, de heer CHEN Yunlin, en diens onderhoud met de voorzitter van de SEF, de heer CHIANG Pin-kung. De EU juicht het welslagen van deze besprekingen toe: er zijn verscheidene concrete akkoorden op het gebied van verkeer, postverbindingen en voedselzekerheid ondertekend, er zijn nieuwe contacten op hoog niveau gelegd en er is een tijdpad voor verder overleg overeengekomen.


3. De Europese Unie juicht met name toe dat deze besprekingen bijdragen tot een groeiend vertrouwen en wederzijds begrip tussen beide partijen, welke onontbeerlijk zijn voor een betere samenwerking in de Straat van Taiwan.


4. De EU hoopt dat dit proces van dialoog de komende maanden en jaren zal worden voortgezet, conform het tijdpad dat tussen beide partijen is overeengekomen.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro, en de EVA-landen IJsland en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië en Armenië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.