Ingezonden persbericht


()

Noord-Hollandse historische verenigingen winnaar Hollandprijs 2008

Een dubbelslag voor de historische verenigingen van Noord-Holland: zowel de Aanmoedigingsprijs als de Hollandprijs 2008 zijn gewonnen door Noord-Hollandse historische verenigingen. De uitreiking vond plaats op de Hollanddag, die 8 november jl. in Leiden werd gehouden.

Het thema van de Hollanddag was religieus erfgoed, gelijk aan het thema van het jaar 2008. Voor de organisatie van de Hollanddag hebben Cultureel Erfgoed Noord-Holland, Erfgoedhuis Zuid-Holland en Historische Vereniging Holland, de handen ineen geslagen. Tegelijk met de Holland dag vond ook de Leidse Geschiedenisdag plaats, 50 erfgoed-instellingen presenteerden zich aan meer dan 4500 bezoekers.

Historische verenigingen uit Noord- en Zuid-Holland konden artikelen inzenden over het thema van de dag om mee te dingen naar de Hollandprijs 2008. Wethouder Ruud Grondel overhandigde de prijs aan Historische Kring Diemen. Diemen leverde een uitstekend artikel in over een historisch en archeologisch onderzoek naar de voormalige dorpskerk.

Historische Stichting 'De Cromme Leeck' uit Wognum ontving uit handen van loco-burgemeester Louw Jan Zwagerman van Medemblik, de Aanmoedigingsprijs voor hun warme sfeertekening van een mis in de katholieke kerk door de ogen van een misdienaar. Vorig jaar won ook een vereniging uit de Gemeente Medemblik de Aanmoedigingsprijs. Hieruit blijkt wel dat regionale geschiedenis leeft in West-Friesland.

Naast de Hollandprijs waren er lezingen, tentoonstellingen en de boekpresentatie van 'Op zoek naar het religieus erfgoed' over kerkelijke archieven in Holland en Utrecht. Leden van historische verenigingen toetsten hun historische kennis tijdens de Hollandquiz, een strijd tussen Zuid-Hollandse en Noord-Hollandse verenigingen.

De winnaar van de Zuid-Hollandse voorronde nam het hierin op tegen de Noord-Hollandse finaliste Anke Jansen-Galjaard van Oudheidkundige Commissie Jisp. Harry van Leeuwen uit Delft behaalde een nipte overwinning tijdens de finale.

----------