Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht

waterschapsverkiezingen AGV

Elftal lijsten neemt deel aan waterschapsverkiezingen AGV

Waterschapsdebatten voor kiezers

Amsterdam, 24 september 2008 - Voor de waterschapsverkiezingen van 13 tot en met 25 november hebben zich bij het waterschap Amstel, Gooi en Vecht elf verschillende kieslijsten aangemeld. Sommige van de lijsten vertegenwoordigen bestaande politieke partijen, voor andere geldt dat het speciaal voor deze verkiezingen opgerichte gelegenheidsformaties zijn.
De waterschapsverkiezingen vinden plaats van 13 - 25 november aanstaande. Alle inwoners van de regio vanaf 18 jaar en ouder kunnen hun stem direct op de kandidaat van hun voorkeur uitbrengen. De stembiljetten worden thuis gestuurd. Stemmen kan gewoon per post.

Volgens dijkgraaf J. de Bondt, voorzitter van het waterschap, is het elftal een mooie score. "Dit jaar kunnen politieke partijen en andere belangengroeperingen voor het eerst deelnemen aan de waterschapsverkiezingen. Als dan alle regeringspartijen, twee oppositiepartijen en nog zes belangengroeperingen zich melden, ben ik zeer tevreden", aldus De Bondt, die daaraan toevoegt: "De waterschappen zijn de oudste openbare besturen in Nederland, letterlijk de basis van ons poldermodel. Het is verheugend dat zoveel mensen met zulke uiteenlopende interesses zich geroepen voelen mee te denken over waterbeheer en waterkwaliteit."

Deelnemers
Voor het bestuur van waterschap Amstel, Gooi en Vecht kan in 2008 op de volgende lijsten worden gestemd:

Lijst 1: Socialistische Waterschapsvereniging
Lijst 2: Water Natuurlijk
Lijst 3: Recreatie, Wonen en Water
Lijst 4: Partij voor de Dieren
Lijst 5: Christen Democratisch Appèl (CDA)
Lijst 6: ChristenUnie-SGP
Lijst 7: Algemene Waterschapspartij
Lijst 8: Rijdend Nederland
Lijst 9: Partij van de Arbeid (PvdA)
Lijst 10: Eigen Woning en Water!
Lijst 11: VVD

Dilemma's en debatten
Onder andere via de speciale verkiezingswebsite www.pakaandatwater.nl en de website van het waterschap, www.agv.nl, zijn websites van verschillende deelnemende lijsten te bezoeken. Daarnaast organiseert AGV in de aanloop naar de verkiezingen vijf informatieve debatten in de regio. Op elk van deze avonden staat een actueel en voor de inwoners van de regio belangrijk dilemma over het water ter plaatse centraal. De deelnemende lijsten kunnen hun visie en oplossingen tijdens deze debatten presenteren. De bezoekers kunnen op grond daarvan nog beter beslissen op wie ze in november willen stemmen. Alle bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk. Het programma van de waterschapsdebatten ziet er als volgt uit:

Waterschapsdebatten

Datum

Dilemma

Locatie

Di 14/10

Het IJmeer: waterbuffer of ook waterpret?

Blok 4, Amsterdam IJburg

Ma 20/10

't Gein: mooie bomen of sterke dijken?

Planetarium Regardz, Amsterdam Zuidoost

Ma 27/10

Klimaatverandering: dure maatregelen nemen of risico lopen?

Lapershoek, Hilversum

Ma 3/11

Vechtstreek: landbouw of natuurschoon?

Pim Jacobs Congrescentrum, Maarssen

Ma 10/11

Sloterplas: zwemplas of visvijver?

Theater de Meervaart, Amsterdam Sloten

Pak aan dat water
Iedereen in Nederland woont in een waterschap en iedereen betaalt belasting voor het werk van het waterschap. Via de verkiezingen kan iedereen boven de 18 mee beslissen over het beheer en de kwaliteit van het water in meren, plassen, rivieren en grachten, over dijken, over landbouw- en bedrijvenwater. Om dat recht, vanwege de aanstaande verkiezingen, nog eens extra bij alle stemgerechtigden onder de aandacht te brengen, wordt in de regio Amstel, Gooi en Vecht in oktober en november campagne gevoerd onder het motto `Pak aan dat water'. Gigantische blauwe emmers zullen her en der in winkelcentra opduiken als blikvanger van deze campagne. Op de site www.pakaandatwater.nl is uiteenlopende informatie over het waterschap en de verkiezingen voor iedereen te vinden.
De uitvoerende taak van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht wordt